Page arrow

Otkrivanje ženskog pisma

Large 2515 Fotografija: The Guardian
Utorak
01.01.2019.

Carme Font, koja predaje englesku književnost na Autonomnom sveučilištu u Barceloni, dobila je 1,5 milijun eura stipendije od Europskog istraživačkog vijeća za istraživanje po knjižnicama, arhivima i privatnim zbirkama u potrazi za tekstovima ženskih autorica (!) između 1500. i 1780. godine.

Cilj ovoga istraživanja nije toliko u otkrivanju nepoznatih i nevidljivih autorica, već u osnaživanju glasova autorica čija su djela uobičajeno odbacivana zbog pretjerane intimnosti i anegdotalnosti „ženskog pisma".

„U pitanju su žene bez formalnog obrazovanja", tvrdi Font. „Pisale su popularne tekstove te religiozna i politička pisma. Ti su tekstovi manje sofisticirani i nisu radovi slavnih autorica, no upravo njima i želimo posvetiti pažnju."

Iako su se mnoge autorice koje Font proučava koristile religoznim jezikom, njihovi tekstovi obuhvaćaju mnogo više od samo biblijskih motiva: mnogi sadrže razmišljanja o životu, filozofiji i prirodi duše. Mnogo ih je isključivo prigodnih. „Mnogo je tekstova o svakodnevici, obiteljskim i bračnim problemima, seksualnim poteškoćama i zlostavljanju te o njihovim osobnim nezadovoljstvima. No ne treba misliti da su se žene u tim tekstovima samo žalile i negodovale – mnogo ih je pisalo o specifičnim temama koje su ih zanimale: politici i suvremenim događanjima."

Svi ti tekstovi ruše ideju da su žene u ranom novom vijeku bile pasivni intelektualni promatrači. Nepriznavanje ženskoga doprinosa književnosti Font pripisuje njihovu rodu, ograničenom pristupu obrazovanju i onodobnim intelektualnim konvencijama.

„Njihovi su radovi smatrani nebitnima, ponavljanjem onoga što su muškarci napisali. Budući da mnoge žene nisu bile obrazovane, stil im je mnogo neformalniji, nisu strogo pratile stilske odrednice, zbog čega su kritizirane da ne pišu „pravilno", da ne prate slijed uzroka i posljedica i slično. Na taj način njihova su djela ostala na marginama."

Ipak, postoje mnoge žene koje su unatoč svemu pokazale duboko razumijevanje ljudske duše i artikulirale ga religijski ili teološki jednako impresivno kao njihovi muški suvremenici.

„Svrha ovog projekta je promijeniti percepciju i osvijestiti da, čak i ako su žene pisale na drugačiji način, njihove ideje svejedno imaju intelektualnu vrijednost. Moramo promijeniti naša čitanja njihovih tekstova i dati im priznanje koje zaslužuju."

Izvor: The Guardian

Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
Homepage the river 23.09.2015.

Spol autora nije važan

PJ Harvey uzela je kratku priču 'The River' Flannery O'Connor da bi napravila pjesmu istog imena i iste uznemirujuće atmosfere. 

Piše: Andrija Škare

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu