Page arrow

Pamuk otvorio Muzej nevinosti

Large orhan pamuk
Nedjelja
29.04.2012.

Orhan Pamuk napisao je 2008. roman Muzej nevinosti. Radnja romana se vrti oko nemoguće ljubavi glavnog lika Kemala čija se zaljubljenost u djevojku pretvara u obožavanje predmeta koji joj pripadaju. Cijeli roman sastoji se od opisa tih predmeta, od naušnica u prvom poglavlju sve do proljetne haljine. Sad su ti predmeti iz romana postali stvarni predmeti. Naime, Pamuk je u Istanbulu otvorio istoimeni muzej koji prikazuje predmete kojima je Kemal opčinjen. Muzej se sastoji od 83 vitrine što odgovara broju poglavlja u knjizi. Pamuk ipak naglašava da muzej nije ilustracija romana, kao što ni roman nije objašnjenje muzeja.

Poznatog književnika fascinirala je mogućnost da pojedini, svakodnevni predmeti probude toliko intenzivne osjećaje u čovjeku. Ta fascinacija rezultirala je prvo romanom, a sada i muzejem. Hoće li čitatelje i prolaznike uspjeti toliko pogoditi predmeti iz muzeja? I hoće li iskustvo prolaska muzejem biti analogno iskustvu čitanja romana? Pamukovo postavljanje intimne priče u prostore javnog muzeja zvuči veoma zanimljivo, a za Hrvate kojima je turski grad predaleko, preporučujemo Muzej prekinutih veza u Zagrebu koji je nastao iz slične ideje svakodnevnih predmeta koji pričaju priču o ljubavnoj vezi.

izvor: Novi list
foto: Pesky Library

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 274 24.07.2009.

Dr. Ostojić: Zovem se Red

Vaša interpretacija teksta vjerojatno neće biti nimalo slična onome što je autor zamišljao, ali čitanje iz najrazličitijih perspektiva je u trendu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu