Page arrow

Penguin Random House ne priznaje sindikate

Large penguin Foto: Paul de Gregorio / Flickr
Ponedjeljak
19.12.2016.
Više od 140 pisaca potpisalo je otvoreno pismo u kojem traže upravu izdavača Penguin Random House da ponovno uspostavi formalnu vezu s dva sindikata. 
Naime, Penguin Random House raskinuo je vezu s nacionalnim autorskim sindikatima Unite i National Union of Journalists. Time je odlučio da neće ulaziti u pregovore sa sindikatima, niti priznavati prijašnje dogovore.
Očekivano, glasnogovornik izdavača rekao je da ova odluka "nema veze s promjenom radničkih prava", nego da je riječ o formalnosti u tijeku spajanja kuća Penguin i Random House. Naime, radnici Penguina imali su pravo na isplatu regresa koje radnici Random Housea nisu imali. Dok sindikati traže da se spajanjem firmi pravo na regres proširi na sve radnike, vodstvo želi da ostane status quo. Stoga je vodstvo odlučilo riješiti spor tako da isključi sindikate iz pregovora
Otvoreno pismo kaže: "Potpisnisi pozivaju Penguin Random House da povuče svoju odluku i prizna sindikate." Među potpisnicima su pisci, knjižari i knjižničari, među ostalima i popularni autori za djecu David Almond, Michael Rosen i Meg Rosoff.
Ironično, upravo je Penguin u ediciji Modern Classics objavio publicističke knjige o osnivanju sindikata i borbi za radnička prava. 

***

izvor: The Guardian

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu