Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Počinje 53. beogradski sajam knjiga

Large 1189
Nedjelja
19.10.2008.

Pedeset i treći po redu Sajam knjiga u Beogradu bit će otvoren danas u 18.00 sati, kad će se predstaviti više od 800 izlagača iz 25 zemalja sudionica, od veterana SAD-a, Kanade, Njemačke i Rusije do novopečenih gostiju Ukrajine i Danske. Zemlja partner ove je godine Japan, a gost sajma nagrađivani japanski prozaist i pjesnik Natsuki Ikezawa, poznat i po prijevodima Kurta Vonneguta te Jacka Kerouaca. Za Ikezawu kažu da je drugi najpopularniji pisac zemlje izlazećeg sunca nakon Harukija Murakamija, o kojem će biti održana i predavanja u sklopu popratne manifestacije 'Dani japanske kulture u Beogradu', a u čast zemlje partnera objavljuje se i srpski prijevod najstarijeg japanskog pisanog djela, Zapisa o drevnim događajima (Kojiki).

Unatoč opsežnom popratnom programu, urednik programa sajma Zoran Hamović izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je ove godine sve u znaku 'prodaje sajamskog prostora' pa se daje mjesta velikom broju tzv. izdavača koji se pojave na tržištu pred sam sajam, a time narušava reprezentativnost izdavačke scene u Beogradu i pretvara cijelu priču u običnu rasprodaju jeftinih naslova za široke mase. Hamović je naglasio i kako sajam treba opravdati nazivnik 'međunarodni' koji toliko voli naglašavati te da će od sljedeće godine uistinu postati mjesto gdje se prvenstveno održavaju promocije, tribine i ostvaruju poslovni kontakti.

A kakve će kontakte ostvariti hrvatski pisci teško je procijeniti nakon nedavnog istupa državnog povjerenika za knjižno izdavaštvo Valtera Lisice, koji je u nespretnom govoru (Jutarnji list, 17.10.2008.) izjavio da za službenom delegacijom pisaca iz Hrvatske nema potrebe jer u Srbiji nema dovoljno interesa za suvremenu hrvatsku prozu, osim možda za Krležu, Marinkovića i stručne prijevode koji nisu objavljivani u Srbiji, ali da se ipak razmišlja o dovođenju mladih hrvatskih snaga na Beogradski sajam knjiga sljedeće godine.

Beogradski sajam knjiga trajat će do 26. listopada.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu