Page arrow

Polufinale izbora za tri najbolje nove hrvatske riječi!

Large 142
Srijeda
09.05.2007.

Više od 500 riječi pristiglo je na natječaj časopisa Jezik za najbolje nove hrvatske riječi, a posebno povjerenstvo u samu završnicu izabralo je njih devet od kojih će idućeg mjeseca biti proglašene tri najbolje.

Riječi su redom, uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa ili rotor), svemrežje (internet), hrvatistika (kroatistika), zatim istinomjer (poligraf), pržilo (friteza), sučelište (engl. talk show) te skrbnina (izraz za ono što se plaća za skrb, npr. alimentacija).

"U najuži krug ušle su riječi kongresnik (kongresmen), nizanka (serija) i pojavnica (token), ali one se već nalaze u nekim rječnicima pa nisu mogle biti nagrađene," navodi Sanda Ham, glavna i odgovorna urednica Jezika.

Nije se željela izjašnjavati o favoritima, no naglasila je da će konačni rezultati, odnosno tri prvoplasirane riječi biti objavljene u lipanjskom broju Jezika.

Svečana dodjela nagrade, koja nosi ime pakračkog liječnika dr. Ivana Šretera, održat će se također u lipnju u Pakracu. Autori triju najbolje riječi bit će nagrađeni novčano, s 3.000, 2.000 i 1.000 kuna.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu