Page arrow

Potter vijesti

Large 259
Četvrtak
28.06.2007.

Kako nam se bliži 21. srpnja, dan objavljivanja najočekivanije knjige godine, posljednjeg nastavka priče o čarobnjaku Potteru, donosimo vam friške potterske vijesti.

Par mjeseci unazad, najzanimljivija potterska tema je ujedno i najčuvanija ovogodišnja književna tajna. Riječ je, naravno, o raspletu romana Harry Potter and the Deathly Hallows, koji, najavila je autorica, završava smrću barem dvojice likova. Iako je za pretpostaviti da će Potter otegnuti papke, jer ipak bi to bilo u skladu s pričom, spekulacije su brojne pa svako malo pristižu vijesti da netko zna završetak knjige. Rowling je nedavno priznala da je njezin muž jedina osoba kojoj je ispričala svršetak knjige i da je sve što je dosad izašlo u javnost spekulacija.

Najuporniji protivnici Pottera su naravno vjerski fanatici koji, prema biblijskim napucima, zaziru od ikakvog čarobiranja i smatraju da Rowlingičine knjige kvare djecu. Posljednji u nizu Potterovih 'razotkrivača' je samoprozvani hacker prikladnog nadimka Gabriel, koji tvrdi da je uspio upasti u Bloomsburyjev sistem i da zna završetak knjige. (Link vam je ovdje, ako vas zanima.) Gabriel na sajtu kaže da se povodi za riječima velikog pape Benedikta XVI, koji je još dok je bio kardinal izjavio da Potter mlade okreće neopaganizmu, a spoiler objavljuje jer želi ljude odvratiti od čitanja tog vražjeg štiva.

Da je Potter uistinu trn u oku radikalnih kršćana dokazuje i primjer londonske učiteljice Sariye Allen, koja je podigla tužbu protiv škole u kojoj je radila zbog ukora koji je uslijedio nakon što je Allen, inače pentakostalka, odbila slušati sedmogodišnju učenicu koja je pred razredom željela čitati Pottera. Allen je na sudu izjavila da nije željela slušati Pottera jer Biblija jasno navodi da je čarobnjaštvo odvratno i da tužbu protiv škole podiže zbog religijske netrpeljivosti koju je uprava škole pokazala nakon tog incidenta.

Drugi ljudi zainteresirani za prijevremeno objavljivanje raspleta romana nisu vođeni vjerskim, već financijskim motivima. Kad je 2003. neki Donald Partfitt, vozač viljuškara u tiskari Clays dobio otkaz zbog krađe stranica iz knjige Harry Potter i Red feniksa, postalo je jasno da Pottera treba zaštiti.

Zbog zaštite od curenja informacija u Claysu su ove godine postavili dodatnu bodljikavu žicu oko kompleksa i s radnicima su potpisali ugovore koji im brane da pričaju o knjizi. Ali nisu stali samo na tome. Poučeni iskustvom, zabranili su im nošenje mobitela kako ne bi fotografirali stranice, a na ulazu u tiskaru im, zbog straha od sabotaže, pregledavaju stvari. "Clays je sada poput utvde jer ne žele da jedna jedina riječ iz knjige procuri u javnost," izjavio je jedan od zaposlenika Claysa.

A dok čekamo da knjiga napokon izađe iz tiska, kapitalistička mašinerija radi svoj posao. Tvrtke Electronic Arts i Warner Bros. Digital Distribution udružili su se kako bi svijet Harryja Pottera doveli do posljednjeg medija kojim ovaj čarobnjak nije zavladao – mobilne telefonije. Dakle, ovoga ljeta korisnici mobilnih telefona diljem Europe moći će na svoje uređaje snimiti specijaliziranu igru Harry Potter i Red feniksa, baš kao i prikladne slike i glasovne opcije iz nadolazećeg, istoimenog filma, koji će premijerno biti prikazan 28. lipnja u Tokyju.

S objavljivanjem posljednjeg nastavka Harryja Pottera prekinut će se multimilijunski posao pa su se izdavači požurili pronaći njegovog nasljednika. Prvi izdavač Harryja Pottera, Barry Cunningham iz Chicken Housea, uvjeren je da je naišao na novi hit. Riječ je o romanu Tunnels, Rodericka Gordona i Briana Williamsa čiji je glavni lik 14-godišnji arheolog Will Burrows. Gordon i Williams potpisali su ugovor o pisanju serije knjiga o Willu Burrowsu i tajanstvenom svijetu ispod londonskih ulica. Budući da je Cunninghamov izvježbani, urednički nos zaslužan za objavljivanje Rowlingice i druge velike autorice za djecu, Njemice Cornelije Funke ne sumnjamo da će i Tunnels dobro kotirati na prodajnoj ljestvici.

Dragi čitatelji, kad Tunnels izađe, odmah ga kupite jer postoji šansa da ćete se u budućnosti okoristiti tim prvim izdanjem. Naime, prošli tjedan je na aukciji u Londonu knjiga iz prvog izdanja Harryja Pottera prodana za 18.000$, što je najveći iznos koji je ikada postigla knjiga koja je relativno nedavno objavljenja. Kako se nije znalo hoće li se Potter uopće čitati, njegova prva naklada bila je bijednih 500-tinjak komada. Tko ju je kupio, može se njome okoristiti.

I da zaključimo ovaj sažetak recentnih zbivanja oko fenomena Potter, obraćamo se našim dragim američkim čitateljima (ima i takvih, nećete vjerovati). U listopadu bi uspješna spisateljica trebala gostovati u SAD-u. Kratka turneja obuhvaćat će četiri manifestacije: dvije u New Yorku, jednu u New Orleansu te jednu u Los Angelesu. Sve će, osim jedne u New Yorku, biti otvorene isključivo za mlade čitatelje, dok će onoj u New Yorku moći prisustvovati 1000 obožavatelja koji će ulaznice moći osvojiti kroz specijalnu nagradnu igru u organizaciji autoričinog američkog izdavača Scholastica. Pa tko voli, nek izvoli ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu