Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Potterworld

Large 293
Srijeda
18.07.2007.

Za nekoliko sati pottermanijaci će držati Deathly Hollows u rukama, a par sati poslije saznat ćemo nad čijim mladim tijelom će milijuni djece i odraslih liti krokodilske suze. U slatkom očekivanju koje nam predstoji do konačnog saznanja oteže li papke sâm omiljeni čarobnjak ili netko od njegovih najboljih drugara (Herminona možda, kako je to najavio onaj religiozni haker Gabriel, Ron ili Hagrid kako smo 'saznavali' iz raznih izvora) pročitajte što se zadnjih dana zbivalo oko Pottera.

Kladioničari u zadnje vrijeme rade punom parom kako bi zadovoljili brojne čitatelje, odlučne u nakani da unovče svoju sklonost ka književnosti. Najveći britanski kladioničar William Hill navodno više uopće ne prima oklade na Potterovo preživljavanje. Izgleda da svi misle da će Potter biti ubijen, a glavno je pitanje tko će ga ubiti. Oni koji se klade na Potterovog zakletog neprijatelja, Lorda Voldemorta, osvojit će samo dvostruko više od uloženog, ali će zato oni koji misle da Harryja čeka smrt iz ruke najbolje prijateljice Hermione, ako pogode, zaraditi ogromnu lovu jer je omjer na kladionicama trenutno 1:14. Najisplativiji omjer 100:1 rezerviran je za zločestog ujaka Vernona. U kladionicama se uzima u ozbir čak i mogućnost da se Potter sam ubio, a omjer zarade u tom slučaju jest 6:1.

S obzirom da će najavljena smrt dvoje glavnih likova zasigurno pogoditi neke čitatelje najveći britanski lanac knjižara Waterstone's najavio je da će otvoriti telefonsku liniju za hitne slučajeve kako bi očajnim čitateljima mogli pomoći ako dođe do najgoreg. No, Waterstone's nije stao samo na tome. Naime, uprava Waterstone'sa pokrenula je peticiju kojom namjerava prikupiti milijun potpisa u kampanji 'Spasite Harryja' i tako prisiliti autoricu da ne odustane od pisanja.

'Ne tražimo od J. K. Rowling da već sutra počne pisati nastavak Pottera, već samo da ne bude toliko isključiva kad kaže da je ovo posljednji nastavak', izjavio je Wayne Winstone iz Waterstone'sa, navodeći primjer književnog oživljavanja Sherlocka Holmesa. "Sir Arthur Conan Doyle ubio je Holmesa, no na zahtjev fanova i izdavača ponovno ga je oživio. Ne može li se isto dogoditi i s Harryjem?" zapitao se Wayne. Iako je u nedavno provedenoj anketi među čitateljima Waterstone's došao do podataka da 85 posto onih između osam i jedanaest godina i 66 posto čitatelja svih dobnih skupina želi još nastavaka Pottera, čini nam se da je ova inicijativa pokrenuta samo zbog daljnje zarade.

A da je zarada bitnija od čarobiranja dokazujemo jednom ucjenom. Naime Bloomsbury, Potterov izdavač, zaprijetio je lancu Asda da im neće isporučiti 500.000 primjeraka knjige, zbog, navodno, nekih neplaćenih računa. U pozadini događaja je izjava direktora nabave Asde, Petera Pritcharda, u kojoj Bloomsbury optužuje za 'beskrupulozno profitiranje na djeci' zbog preporučene cijene knjige. Na tu je optužbu Bloomsbury reagirao gore navedenom prijetnjom pa su se u Asdi naglo opametili, objavili ispriku i platili dug. Ta, kome je do dosljednosti i morala kad je u igri tako velik novac?

O veličini Potter biznisa, govore i ovi zabavni podaci.

Kad bismo u jedan niz stavili sve prodane knjige o Harryju Potteru, osoba bi morala hodati oko godinu i pol dana da stigne do kraja.

Od objavljivanja prve knjige u serijalu, u svijetu je prodano oko 90.000 knjiga na dan.

Dok ste čitali prethodnu rečenicu, u svijetu je prodano još 15 knjiga.

Ukupna težina svih prodanih knjiga o Harryju odgovara težini 25.000 afričkih slonova, 2 milijuna komodo zmajeva ili 70 milijuna snježnih sova.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu