Page arrow

Povijesne knjižnice

Large 291
Srijeda
18.07.2007.

Odbor za kulturu Europskog parlamenta jednoglasno je prihvatio izvješće posebne izvjestiteljice, francuske zastupnice Marie-Helene Descamps u kojem poziva na osnivanje višejezične europske digitalne knjižnice koja bi korisnicima omogućila jednostavniji pristup europskom kulturnom nasljeđu.

U izvješću nazvanom 'i2010: jednostavan pristup europskom kulturnom nasljeđu' Descamps predlaže osnivanje višejezične, digitalne pristupne točke na kojoj bi u početnoj fazi rada bili dostupni samo materijali koji nemaju status zaštićenog intelektualnog vlasništva, dakle uglavnom djela iz razdoblja prije 1920. Nadalje, zahtijeva definiranje novih metoda financiranja, uključujući partnerstva s privatnim sektorom, kako bi se omogućilo uključivanje novijih djela i djela koja spadaju u kategoriju zaštićenog intelektualnog vlasništva.

Knjižnica bi u budućnosti trebala pokriti sve kategorije kulturnih materijala, uključivši i audiovizualna djela. 'Jednoglasnim donošenjem toga izvješća Odbor za kulturu i obrazovanje pokazao je da nesumnjivo podupire osnivanje europske digitalne knjižnice koja će omogućiti pristup raznovrsnom i bogatom europskom kulturnom nasljeđu', zaključila je Descamps u službenom priopćenju.

Nova, paneuropska knjižnica razviti će se oko postojećeg portala Europske knjižnice na kojemu je trenutno dostupan materijal iz 47 javnih knjižnica u Europi, uključujući knjige, tjednike, časopise, audiozapise i ostale materijale.

Više o ovoj temi – ovdje.

BBC nam javlja da je najbogatija knjižnica na svijetu koja broji oko 150.000 dragocjenih rukopisa, a ima i oko milijun i pol knjiga iz cijelog svijeta, zatvorena zbog hitnih popravaka.

Vatikanska knjižnica koju je sredinom petnaestog stoljeća utemeljio papa Nikola Peti zatvara se prvi put u svojoj petostoljetnoj povijesti.

Naime, jedno krilo zgrade popustilo je pod težinom 60km knjiga smještenih na sedam nadzemnih i podzemnih katova te se sad ide u obnovu temelja. Stotine zaposlenika knjižnice imaju samo 3 mjeseca da iz ugroženog krila premjeste 350.000 knjiga, prije no što se vrata knjižnice zatvore do 2010. godine.

Ova je vijest izazvala pomutnju među znanstvenicima, koji su pohrlili u Rim kako bi dovršili istraživanja prije zatvaranja. Iako su u knjižnici povećali broj mjesta sa 100 na 200, satima se čekalo na mjesto u redu.

"Knjižnica je sad zatvorena. Neće biti izuzetaka, premda znanstvenici mogu i dalje normalno tražiti da im se pošalju fotokopije i mikrofilmovi, sve dok se knjižnica ne otvori u rujnu 2010," izjavio je zamjenik ravnatelja Ambroggio Piazzoni.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu