Page arrow

Priče u doba korone

Large canva   lego toy in clear glass container
Srijeda
25.03.2020.

Još jednu platformu za kolektivno književno stvaralaštvo namijenjenu autorima i čitateljima otvorile su mlade riječke književnice. Riječ je o online događaju pod nazivom Decameron 2020 - priče iz karantene čiji je cilj ispuniti virtualni krajolik kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te čitateljima ponuditi umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti odgođene i otkazane kulturne programe.

Projekt je nadahnut književnim klasikom Dekameron talijanskog humanista Giovannija Boccaccia, a umjesto ljudi koji pred kugom uzmiču na selo, domaći autori uključeni u inicijativu koristit će internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje, dok će čitatelji u svakom trenutku moći navratiti na njihovo ''književno ladanje''.

S Decamerona pozivaju autore koji stvaraju u raznim žanrovima te pišu na hrvatskom jeziku i jezicima s kojih se ne prevodi da se priključe, a posebno se vesele fantasyju i SF-u. Predlažu i teme, primjerice, u svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji), junaci našeg doba (priče o solidarnosti), ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije), povijesne pošasti (priče o kugi i drugim zlima), vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo), vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima), ljudska komedija (humoristične priče o toaletnom papiru i drugim nedaćama).

Organizatorice su spisateljice Ana Cerovac, Antonija Mežnarić i Vesna Kurilić. Odabrane priče objavljuju se na blogu decameron2020price i društvenim mrežama, a nakon ukidanja izvanrednog stanja, izbor priča ući će u elektroničku zbirku. Karantenske priče, duljine između 100 i 8000 riječi, možete slati na decameron2020.hr@gmail.com.


Izvor: Decameron 2020, foto: Magda Ehlers

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu