Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pročitajte novog Capotea

Large capote
Ponedjeljak
26.11.2012.

Objavljivanje novih djela pokojnih autora opći je trend u suvremenom 'show biznisu'. Nedugo nakon smrti Amy Winehouse, pojavio se njen nedovršeni album; Tupac Shakur objavio je više albuma nakon smrti nego tokom života (usput je i 2012. nastupio na koncertu kao hologram); a Jimi Hendrix, preminuo 1970., upravo objavljuje novi album!

Ipak, u književnosti takvi fenomeni djeluju manje apsurdno jer se uglavnom ne radi o pokušaju lake zarade. Tako je i u slučaju otkrića novog teksta Trumana Capotea, dosad nepoznatog poglavlja njegovog posljednjeg romana.

Naime, Capote nikad nije dovršio roman Uslišene molitve temeljen na liku Marcela Prousta. Prethodno objavljena poglavlja i nedovršeni rukopisi sakupljeni su u knjigu od 200 stranica Uslišene molitve: Nedovršeni roman i objavljeni posthumno 1986. godine. Međutim, upravo je otkriveno šest stranica rukopisa koji su, po svemu sudeći, jedno poglavlje iz navedenog romana.

Vanity Fair učinio je tekst (pod nazivom Jahte i stvari) javno dostupnim na ovoj stranici.

izvor: Flavorwire
foto: federico novaro

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu