Page arrow

Pullman protiv pirata

Large philip pullman
Srijeda
18.09.2013.
Philip Pullman, poznati pisac i predsjednik britanskog sindikata književnika Society of Authors, napisao je za Guardian članak u obranu autorskih prava. Žestoko se okomio na praksu ilegalnog skidanja književnosti što je izjednačio s džeparenjem, a pirate je nazvao 'moralnim bijednicima'. 
Pullman je upozorio da takva praksa šteti književnicima koji godinama pokušavaju zaraditi za život svojim pisanjem. Smatra da bi razmjena književnosti trebala ići po "jednostavnom principu, neovisnom o tehnologiji, znanosti ili magiji: ako želiš uživati u nečijem djelu, moraš za to platiti."
S Pullmanom se ne slaže Cathy Casserly, direktorica Creative Commonsa, koja smatra da postojeći sustav autorskih prava "na bezbrojne načine onemogućuje dijeljenje, nadogradnju i preradu književnih djela - sav potencijal koji je bio nezamisliv u trenutku kad su autorska prava uspostavljena". Ona smatra da novi uvjeti razmjene zahtijevaju i nove modele autorskih prava.
izvor: The Guardian
foto: English PEN (Flick)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu