Page arrow

Saša Ilić u Booksi

Large fb img 1583679516630
Četvrtak
27.02.2020.

U Booksi ćemo 14. ožujka u 18h ugostiti Sašu Ilića koji je za roman Pas i kontrabas (Orfelin) u siječnju nagrađen NIN- ovom nagradom za najbolji roman u 2019.

U konkurenciji za ovu dugovječnu nagradu, koja je prvi put dodijeljena 1954. godine, bilo je još 200 drugih naslova, a žiri je istaknuo da je Sašin roman kompleksna priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umjetnosti te ujedno i povratak velikoj naraciji i hrabro suočavanje sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju društvo. Ilićev roman, riječima žirija: „Sugestivno dočarava različite međusobno suprotsavljene vizije naše epohe."

Povodom ovoga gostovanja Saša Ilić je za portal Booksa.hr ustupio ulomak iz nagrađenog romana. Booksa i Saša Ilić imaju dugu povijest. Da podsjetimo, Saša je uredio antologiju nove albanske književnosti Kosova Iz Prištine, s ljubavlju, koju smo objavili u sklopu Revije malih književnosti: Kosovo. S Jetonom Nezirajem na portalu Booksa.hr vodio je Prepisku izdajnika - o tome kako su tekle pripreme za izdavanje dvije književne antologije – spomenute suvremene proze Prištine i Beograda.

Saša Ilić rođen je 1972. u Jagodini, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio tri knjige priča (Predosećanje građanskog rata, 2000; Dušanovac. Pošta, 2015; Lov na ježeve, 2015) i tri romana (Berlinsko okno, 2005; Pad Kolumbije, 2010; Pas i kontrabas 2019). Bio je jedan od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do listopada 2013. U prosincu iste godine osnovao je sa Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na njemačkom jeziku kao podlistak Tageszeitunga i Frankfurtera Rundschaua. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Njegova proza prevedena je na albanski, francuski, makedonski i njemački jezik. Dobitnik je NIN-ove nagrade za 2019. za roman Pas i kontrabas.

Sa Sašom Ilićem razgovarat će Katarina Luketić.


Foto: Jetmir Idrizi

Gostovanje se odvija u sklopu projekta "Korak dalje – prema uključivoj kulturi" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu