Page arrow

'Slavić' Luizi Bouharaoui

Large luiza
Utorak
21.04.2020.

Prošlogodišna dobitnica nagrade Prozak, splitska spisateljica Luiza Bouharaoua, dobitnica je nagrade Slavić za najbolji prvijenac u 2019. godini za roman Jesmo li to bili mi (Jesenski i Turk).

''Sa svim izazovima koji se pojave pred njima likovi se u knjizi nose ponekad uspješnije, ponekad manje uspješno, i vrijednost je ove knjige upravo u tome što daje uvjerljivu sliku generacije koja u drugom desetljeću novog milenija stupa u ozbiljn(ij)e životne vode. Kao što je vidljivo, muče ih neki stari, ali i neki novi problemi, čime je autorica dala i dijagnozu današnjeg vremena gledanu s pozicije najnovijih generacija'', napisao je žiri o Luizinom romanu.

Ovu generacijsku priču nahvalio je i Ivan Tomašić: ''Jedna od najupečatljivijih osobina Bouharaouinoga pisanja jest ta da se jako dobro snalazi u emotivno povišenim registrima, odnosno da jako zrelo i stilski pametno (na trenutke i briljantno) stavlja u usta likova replike (odnosno, u usta pripovjedača opaske) koje sjedaju baš tamo gdje trebaju sjesti. (...) Bouharaoua ima ono nešto u promatračkom oku svog autorskog ja koje stilskom vještinom svakako umije prezentirati na visokoj razini.''

Nagrada Slavić, uz nagrade Judita i Davidias, dodjeljuje se u okviru Dana hrvatske knjige. Nagrada Judita za najuspješniju znanstvenu knjigu ove godine dodijeljena je posmrtno akademiku Marku Samardžiji za knjigu Hrvatska leksikografija. Od početaka do kraja XX. stoljeća, a Davidias za najbolju studiju inozemnog kroatista Leszeku Małczaku za knjigu Od ideološkoga do subverzivnoga prijevoda: Hrvatsko-poljske kulturne veze od 1944. do 1989.

Izvor: DHK, foto: Benjamin Strike, Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu