Page arrow

Sretni studenti upoznaju svog novog tutora

Large 42
Utorak
20.02.2007.

Manchester Uniteda, pardon, University spremno dočekuje ovogodišnji akademski kup s jednim od najboljih igrača u svojim redovima. Martin Amis, autor 11 romana (od kojih treba istaknuti London Fields, Money i Night Train), potpisao je ugovor.

Osim one šačice sretnih studenata koja će pohađati njegova predavanja odnosno radionice kreativnog pisanja, od ugovora bismo mogli profitirati svi mi, s obzirom da Martin predmnijeva da će ga ovo radno mjesto inspirirati za novi roman.

Ona šačica sretnih studenata može se još više veseliti jer Martin tvrdi kako svoju reputaciju oštrog i nepopustljivog kritičara neće koristiti u ulozi tutora.

"Nikad ne bih mogao reći nešto ružno i okrutno ljudima u tako ranjivom položaju. Mislim da ću s njima biti izuzetno blag i nježan. Jedna od stvari koje sam zasigurno naučio kroz pisanje proze je da se kao pisac u potpunosti izlažeš i otvaraš, možda više nego bilo koji drugi umjetnik. U većini drugih umjetnosti radi se o izlaganju određenog talenta, čak i kod poezije do neke mjere, dok u prozi izlažeš ne samo svoj talent već i cijelog sebe, sve ono što si u društvenom, seksualnom i psihološkom kontekstu i nikad nisi ranjiviji nego kad to radiš. Previše sam svjestan te činjenice da bih je zanemario.“

Na pitanje što očekuje od ovog poslića Martin Amis priznaje: „S 57 godina iza sebe čovjek se nađe u situaciji da osjeća da su se stvari promijenile, da je došlo do neke promjene u kolektivnoj svijesti a da ti tu promjenu ne uspijevaš vidjeti.“ Kroz rad sa studentima vjeruje da će dobiti priliku doznati kakvi su mladi danas i što ih zanima, što bi moglo rezultirati kampus-knjigom starog romanopisca, što je upravo ono što svijetu treba.

Amis se u rujnu prošle godine vratio u Englesku, nakon dvije i pol godine života u Urugvaju gdje je bio sa svojom drugom ženom, spisateljicom Isabel Fonsecom i s njihovim dvjema kćerima. Knjigu ove književnice naslovljenu Sahranite me uspravno možete čitati na hrvatskom zahvaljujući Nakladi Pelago.

Na svu sreću mjesta za pretjeranu ljubomoru nema, jer mi smo ovdje, u našoj maloj Hrvatskoj, zadovoljni s našim Zoranom Ferićem, voditeljem Booksinih radionica kreativnog pisanja proze. Ako je još niste pohađali, a imate literarnih ambicija, prijavite se što prije.

Zanimljive odgovore Martina Amisa na pitanja čitatelja Independenta pročitajte na ovom linku, a sve o autoru i njegovom djelu na službenim stranicama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu