Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Superman ili Homo superior?' Tribina posvećena stripu

Large superman All-Star Superman, Vol. 1, Grant Morrison
Nedjelja
12.04.2020.

Na prvom izdanju nove serije tribina, na kojima će se obrađivati superherojska literatura, voditelj Leonard Jurić razgovarat će s Asjom Bakić, koja je na Mufu godinama pažljivo secirala superherojske filmove, o odnosu superheroja prema političkoj moderni i njezinom neprijatelju: konformizmu.

Konformizam se odnosi na prikaz "vječne sadašnjosti" kao tendenciju superherojskih priča, poput onih o Supermanu, da idealiziraju sadašnjost i da se u tim pričama nikada ništa ne mijenja u svijetu i društvu. Ljudi se mogu opustiti jer je moć koja ih štiti banalna i benevolentna. Političku modernu pak predstavljaju X-Meni koji se kao potlačena manjina moraju angažirati oko budućnosti (pa i mijenjati prošlost ako treba) jer stalno dobivaju grozomorne vizije sutrašnjice koncentracijskih logora i genocida. U doba pandemije korona virusa, kada je cijeli svijet prinuđen vjerovati svojim suverenima, pitanje opravdanosti tog povjerenja nije samo tematska fiksacija superherojskih priča nego preokupacija svakodnevnog života. 

Zbog izvanrednih okolnosti prva tribina imat će svoje izdanje u obliku pisanog intervjua koji ćemo 21.4. objaviti na portalu.

Kako bi usprkos tome svi imali priliku uključiti se u raspravu, pozivamo vas da svoja pitanja pošaljete do 19.4. na booksa@booksa.hr i ona će biti integrirana u objavljeni razgovor.

Foto: All-Star Superman, Vol. 1, Grant Morrison.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu