Page arrow

Tom Stoppard stopama Oprah Winfrey

Large 16
Petak
29.12.2006.

Mnogo je načina na koje knjiga može doći do svog čitatelja. Ako je pitati naše izdavače reći će vam da je samo potražite u najbližoj knjižari. Ponekad je takva nekoliko kilometara daleko, a ponekad je nikako nećete uspjeti naći jer tamo gdje vam kažu da jest, više je nema. Sad se tu prodaju cipele ili cigare.

Put knjige do milijuna čitatelja u Americi vodi preko Oprah Winfrey. Oni upućeni znaju da se ne radi o gospođi koja se bavi distribucijom ili agencijskom prodajom knjiga već o gospođi koja se bavi show businessom u kojem tu i tamo spomene kakvu knjigu pa se ta onda počne prodavati. Tom Stoppard nije genetski naslijedio ovu sposobnost prodaje jer s Oprah nije u rodu, već mu se to desilo sasvim slučajno.

Sir Tom Stoppard, britanski dramatičar i oskarovac, tvorac mrtvih Rosencrantza i Guildensterna te autor scenarija za famozni Brazil i manje famozni Shakespeare in Love, u studenome prošle godine uspješno je i ne hoteći rasprodao sve raspoložive primjerke knjige eseja Russian Thinkers Isaiaha Berlina. Penguin tvrdi da se knjiga do tad prodavala u prosjeku 36 puta mjesečno u cijelim Sjedinjenim Državama, dok je od studenoga započela pomama koja je dovela do 2,000 neisporučenih narudžbi, odnosno predbilježbi za nova izdanja.

Razlog je Stoppardova epska trilogija The Coast of Utopia postavljena u Lincoln Centru u New Yorku uz koju je primjereno tiskana i mala brošura u kojoj je spomenuto sedam knjiga za dodatno razumijevanje predstave. Berlin je, pretpostavljate, bio prvi na popisu. Sva tri dijela trilogije dočekana su s oduševljenjem kritike koja se zdušno bacila na iščitavanje Stoppardovih misli i ideja interpretiranih uz pomoć navedene reading liste.

Također, nekoliko dana prije premijere New York Times je objavio članak nekad popularnog restoranskog kritičara Williama Grimesa u kojem ovaj poziva sve gledatelje da se pripreme za predstavu iščitavanjem ni manje ni više nego 11 naslova. Ovo je toliko zaprepastilo Stopparda da se javio u iste novine pismom čitatelja pitajući se „koji bi luđak napisao predstavu koja od gledatelja traži prethodno poznavanje tematike tuceta književnih djela“ te je usput poručio masama: „Dođite kakvi jeste; bit ćete okej.“

Volimo Stopparda pa ćemo mu vjerovati, iako, priznat ćete, kad je moderno kazalište u pitanju, često nam fali kontekst.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu