Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tportalova nagrada odlazi Šnajderu

Large prvo mjesto Foto: Brad.K. / Flickr
Ponedjeljak
14.11.2016.
Nagradu roman@tportal.hr dobio je Slobodan Šnajder za Doba mjedi.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade roman@tportal.hr, birajući među 56 prijavljenih naslova izdanih u prošloj godini, donio je žiri koji su činili književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić (kao predsjednica), prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan i pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.
Žiri se u donošenju konačnog suda vodio kriterijima autentičnosti i koherentnosti te se odlučio za Šnajderov "dojmljivo jezično napisan roman, gotovo roman-fresku, koji govori o zaboravu i sjećanju, odnosu između male, intimne i velike, službene povijesti, u kojemu je autor uspio iskazati punoću vremena i prostora", kazala je Luketić.

U kritici objavljenoj na Booksinom portalu, Andrea Zlatar Violić navela je da je Šnajderov roman "spisateljsko svjedočanstvo kako je moguće pisati nakon Auschwitza. Teško i neizvjesno. Ali neizbježno i uvijek osobno."

U finalu su, osim nagrađenog romana, bili Na osami blizu mora Zorana FerićaPodručje bez signala Roberta Perišića, Oblak boje kože Nebojše Lujanovića i Tvoj sin Huckleberry Finn Bekima Sejranovića
Pobjedniku Slobodanu Šnajderu pripala je novčana nagrada u vrijednosti od 50 tisuća kuna te skulptura tipkovnice, dok je ostalih četvero finalista dobilo Lenovo tablet Yoga Tab 3.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu