Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Tristeza guantanamera

Large 256
Utorak
26.06.2007.

Uskoro će svjetlo dana ugledati pjesme koje su nastale u omraženom Guantanamo Bay zatvoru, crnoj rupi zapadnoga svijeta. Pjesme su zatvorenici noktima urezivali na čaše i ispisivali pastom za zube, a zahvaljujući izdavaču University of Iowa Press uskoro ćemo 22 pjesme sedamnaestorice zatvorenika moći čitati u knjizi Poems from Guantanamo: The Detainees Speak.

Pjesme su sakupili odvjetnici zatvorenika od kojih je nekolicina još uvijek u Guantanamu, a njihovo objavljivanje odvija se pod budnim okom američkog Ministarstva obrane.

Urednik zbirke Marc Falkoff, ujedno i odvjetnik svih zatvorenika-pjesnika, izjavio je da je većini autora ovo prvi izlet u pisanje poezije.

"Pokušajte razumijeti u kakvoj su oni situaciji; mnogi od njih su mislioci po prirodi." izjavio je Falkoff. "Izgubili su vjeru u Ameriku, mnogi su i bijesni, a većina ih je nostalgična, žele ići kući." objašnjava nam Falkoff psihičko stanje pritvorenika u zatvoru koji ni h od habeus corpus nije vidio.

Death poem (Pjesma o smrti), 33-godišnjeg Bahraini Jumah al-Dossarija, koji se u zatvoru pokušao ubiti čak 12 puta, opisuje tužno stanje u kojem se mladić, zatvoren početkom 2002. godine, nalazi.

Take my blood.
Take my death shroud and
The remnants of my body.
Take photographs of my corpse at the grave,
lonely.
Send them to the world,
To the judges and
To the people of conscience,
Send them to the principled men and the fair-minded.

"Znali smo da se ove pjesme moraju objaviti," izjavila je Allison Thomas iz University of Iowa Pressa, koji knjigu planira objaviti u kolovozu ove godine u nakladi od 5.000 primjeraka. "Smatramo da ovim činom ispunjavamo zadaću koju imaju svi fakultetski izdavači, a to je poticanje na promišljanje o različitim idejama te informiranje javnosti."

SAD je, pod kredom 'rat teroru', od 2002. zatvorio gotovo 800 ljudi, od kojih je još oko 280 tamo, a mnogi od njih još nisu službeno optuženi ni za kakav zločin.

Falkoff je napomenuo da osumnjičeni nisu pisali pjesme s ciljem da budu objavljene, ali da će im, s obzirom na činjenicu da pritvorenici nisu imali prilike obraniti se pred sudom, poslužiti da njihov glas stigne do nezainteresirane javnosti.

Sva zarada prikupljena prodajom bit će uplaćena na račun neprofitne organizacije The Center for Constitutional Rights (Centar za ustavna prava) koja je na sebe, pro bono, preuzela obranu pritvorenika.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu