Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

U konkurenciji za Nagradu Europske unije

Large claudia wolff mijtu6lqksg unsplash
Petak
17.04.2020.

Objavljen je uži izbor kandidata za Nagradu Europske unije za književnost, a ondje su se našla i četiri naslova iz Hrvatske.

Nacionali žiri stručnjaka u sastavu Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski za uži krug odabrao je sljedeće autorice i autore:

Kristina Gavran, Gitara od palisandra, Disput

Maša Kolanović, Poštovani kukci i druge jezive priče, Profil knjiga

Nenad Stipanić, Bogovi neona, Sandorf

Zoran MalkočUmro Supermen, Fraktura

Nagrada Europske unije za književnost od 2009. godine dodjeljuje se novim književnim glasovima diljem Europe, a cilj joj je istaknuti bogatstvo suvremene europske literature. Ove godine proglasit će se pobjednici iz trinaest zemalja - Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

Izabranim dobitnicima nagrada će se dodijeliti u svibnju, a ovdje pogledajte uži izbor naslova iz ostalih zemalja.


****

Kristina Gavran romanom Girtara od palisandra oduševila je Ivana Tomašića, a Vladimir Arsenić kritički se osvrnuo na Malkočev roman Umro Supermen

O tome što je Nagrada EU za književnost, kako se dodjeljuje i koja je njena uloga u stvaranju zajedničke europske kulture pisala je Lina Gonan u tekstu Novi europski kanon?.


Izvor: deskkultura.hr, foto: Claudia Wolff

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu