Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

'Veliki Gatsby' uskoro slobodan

Large 49105210632 fcc588a365 e
Srijeda
22.01.2020.

Iako novo desetljeće nije baš najsretnije započelo, jedna nas je spoznaja ipak zaintrigirala. Naime, Velikom Gatsbyju, čuvenom romanu F. Scotta Fitzgeralda iz 1925. godine, krajem 2020. ističe copyright.

To znači da će od 2021. svatko imati pravo objaviti knjigu, prilagoditi je u obliku filma, serije, stripa. Horora, komedije, filma katastrofe... Čak i ti, čitatelju! 

Autorova praunuka Blake Hazard, koja je zadužena za njegovu književnu ostavštinu, istaknula je da je copyright dosada bio koristan zbog mogućnosti izbora određenih projekata i odbijanja loših, ali veseli se novom periodu i mogućnostima koje otvara. 

Godišnje se u svijetu proda više od 30 milijuna primjeraka romana, što ga čini jednom od najprodavanijih knjiga, i baš nas zanima kako će ova zakonska regulativa utjecati na njenu sudbinu.

Da podsjetimo, Veliki Gatsby svjedočanstvo je urbane Amerike s početka 20. stoljeća, sjaja bogatih i bijede siromašnih naselja, koje prikazuje Ameriku kao zemlju klasne nejednakosti. Fitzgerald je u razgovorima već 1927. godine najavio kako će Amerika, čim prođe era blagostanja, postati zemlja velike nejednakosti i međusobne netrpeljivosti. Tko bi rekao!?

Izvor: AP.

Foto: Flickr.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu