Page arrow

Veliko nakladničko spajanje

Large apm
Utorak
08.04.2014.

Došlo je do velikog spajanja, udruživanja Algoritma, Profila i Mozaika. Čovjek bi naivno pomislio da će se ovakva ideja, ako već ne i realizacija, dogoditi u redovima malih izdavača – više malih jedinica udružit će se u nešto veliko i na taj način preživjeti u surovom svijetu izdavaštva.

Suprotno takvim očekivanjima udružili su se veliki. Stvoren je jedinstveni knjižarski lanac, gigant APM (Algoritam-Profil-Mozaik) koji će imati 40 knjižara širom zemlje. Što će im to donijeti? Smanjenje troškova, ističe se, bolji položaj kod dobavljača. Neven Antičević iz Algoritma predviđa da će ovo udruživanje donijeti uštedu od oko 18 milijuna godišnje.

Tri će izdavačke kuće, dodaju, zadržati neovisnost unutar grupacije. Antičević ostaje na čelu  Algoritma, Daniel Žderić i nadalje će biti na kormilu Profila, a Bojan Vidmar u Mozaiku. Predsjednik uprave APM-a bit će Algoritmov Branko Šoštarić, a uz njega će u upravi sjediti Minela Barbarić i Nikica Micevski iz već ranije udruženih Profila i Mozaika.

APM grupacija je, kažu, otvorena za sve druge koji bi se možda željeli pridružiti.

Bi li se ti drugi željeli pridružiti ili će razmisliti o osnivanju neke nove grupacije i što će ovo 'miješanje karata' donijeti – vidjet ćemo. Situacija je prilično napeta. Faktički, na rubu smo nakladničkog trilera!

izvor: Glas Istre
foto: Jeremy Brooks

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu