Page arrow

Vijetnam i Kambodža vs. Miami i Las Vegas

Large 161
Četvrtak
17.05.2007.

Hrvoje Šalković (1973.) do danas je objavio zbirku priča com.opanci.com.obojci i putopisni roman Pala karta, a široj književnoj javnosti postao je poznat 2006. godine, kad je sa svojim rukopisom Pravi se da ovo nisi vidio pobijedio na V.B.Z.-ovom natječaju za najbolji neobjavljeni roman i osvojio svoticu od 100.000 hrvatske valute. Kune će Šalkoviću dobro doći jer je mladi pisac u slobodno vrijeme svjetski putnik koji je iskustva s brojnih putovanja iskoristio kao motive u svom nagrađenom romanu ceste čiji je podnaslov Priručnik za turizam, lov u mutnom i traganje za snovima. Dijelovi koji se odnose na turizam i traganje za snovima inspirirani su najboljom prozom bitničke generacije, dok je traganje u mutnom inspirirano motivima iz Šalkovićevog šarenog životnog iskustva.

On je, naime, novinar s magisterijem iz međunarodnih odnosa (University of Westminster) koji se nije libio isprobati razne poslove - bio je pomoćni skladištar, vozač dostavnog kamiona, na tržnici je držao štand tehničke robe i bio je dopisnik iz Londona. Okušao se kao TV kritičar, ali je, prema vlastitim riječima, zapeo na prvoj kolumni. Radio je i u marketinškoj agenciji i za telekomunikacijsku kompaniju. Danas je, službeno, privatni poduzetnik, a neslužbeno svjetski putnik, iako bi on sebe radije nazvao 'bjelosvjetskom' bitangom, skitnicom i lutalicom. Od 41 zemlje koju je posjetio, u barem 30 zemalja upadao je u nevolje. Skijao je na stjenjacima Rocky Mountaina, ronio s dupinima u Meksiku, partijo u New Orleansu na karnevalu i u Miamiju po ludim klubovima, trčao s bikovima u Pamploni, skitao se po brazilskim plažama, kockao u Vegasu, jurio gliserom kroz Vijetnam i Kambodžu, jahao slonove džunglama Laosa, plesao s Kubankama u Havani...

Momak brzo živi pa brzo i putuje. Nedavno se vratio s tridesttrodnevnog puta po Jugoistočnoj Aziji i Americi. Obišao je 5 zemalja, 10-ak gradova i 20-ak puta letio avionom u potrazi za mjestom sudara Istoka i Zapada, ali i u potrazi za novim iskustvima. O svom 'gonzo' putovanju za Jutarnji je list napisao tri putopisne priče, Doktor, ja i osam milijuna ljudi u Sajgonu. Borba na život i smrt...  Kambodža i Laos - Kako su mi ponudili da za samo 10 tisuća dolara ubijem čovjeka i Amerika - divlji provod koje možete čitati krateći si vrijeme do izlaska njegovog novog romana Zec na mjesecu koji će, šuška se, uskoro izaći u izdanju V.B.Z.-a.


 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu