Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zlatni Booker: najbolje od najboljeg

Large ondaatje Michael Ondaatje (Foto: Timothy Neesam / Flickr)
Utorak
29.05.2018.
The Man Booker Prize for Fiction, ili jednostavnije - Booker – jedna je od najpoznatijih književnih nagrada uopće. Dodjeljuje se romanima napisanima na engleskom jeziku i objavljenim u Ujedinjenom Kraljevstvu, a povijest joj seže od 1968. i romana Something to Answer For engleskog pisca P. H. Newbyja
U povodu 50. godišnjice nagrade odabrano je pet naslova koji ulaze u uži izbor za najboljeg dosadašnjeg laureata. Žirirali su pjesnik Lemn Sissay, pisac Robert McCrum, pjesnikinja Hollie McNish, pripovjedačica Kamila Shamsie te Simon Mayo, radijski voditelj i pripovjedač. Svaki član žirija je odabirao 'pobjednika' jednog desetljeća, a popis je objavljen na velškom književnom festivalu Hay.
Za najboljeg dobitnika Bookera osamdesetih odabran je roman In a Free State (1971.) Vidiadhara Surajprasada Naipaula, britansko-indijskog književnika rođenog na Trinidadu. U ovom romanu Naipaul pripovijeda o imaginarnoj afričkoj državi u procesu postkolonizacije. Ovaj je autor inače dobio Nobelovu nagradu za književnost 2001. godine uz obrazloženje da je "ostvario ujedinjenu perspektivu narativnog i pomnog istraživanja u radu koji nas potiče da vidimo prisutnost zatomljenih povijesti." Roman je 2001. preveden na naš jezik – preveo ga je David Albahari pod nazivom U slobodnoj državi, a objavio beogradski Rad
Osamdesete su pripale Penelope Lively i romanu Moon Tiger (1987.) Radi se o povijesnom romanu čije se vrijeme proteže na prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, a priča je pripovijedana iz više perspektiva. Fokus je na liku imena Claudia Hampton, povjesničarki koja u svojim sedamdesetim godinama, u namjeri da napiše svjetsku povijest, piše svoju vlastitu povijest, odnosno roman. 
U žestokoj konkurenciji devedesetih u kojoj su se našli, primjerice, John Maxwell Coetzee (Sramota, 1999.), Arundhati Roy (Bog malih stvari, 1997.) i ovogodišnji gost FEKP-a Ben Okri (The Famished Road, 1991.), pobjedu je odnio Engleski pacijent (1992.) Michaela Ondaatjea. Ovo je ujedno i najpopularniji naslov – ako i niste čitali ovaj poetski roman smješten u Toskani za vrijeme Drugog svjetskog rata, sigurno ste gledali istoimeni film, dobitnik devet Oscara. 
Roman Hilary Mantel o Oliveru Cromwellu – Wolf Hall (2009.) – pobjednik je prvog desetljeća 21. stoljeća. Elaborirani i gusto pisani povijesni roman tematizira politički oportunizam i obrušuje se na ulogu kraljevske obitelji u engleskoj povijesti. U Hrvatskoj je ovaj roman 2011. godine objavio VBZ, kao i njegov također Bookerom nagrađeni nastavak Privedite tijela (2013.)
Posljednji u nizu the best of prvih pedeset dobitnika Bookera je George Saunders za roman Lincoln in the Bardo (2017.) Podsjetimo, prošlogodišnji dobitnik Bookera podigao je dosta prašine s obzirom da je i godinu prije njega Bookera osvojio Amerikanac. To je Saundersov prvi roman, a opisuje bardo, koncept tibetanskog budizma koji označava stanje između života i smrti, a u kojem se nalazi jedanaestogodišnji sin Abrahama Lincolna. 
Iz konačnog su popisa izostala mnoga poznata imena poput Johna Banvillea, Salmana Rushdieja i Kazua Ishigura. Publika će za svog favorita moći glasati do početka kolovoza.
info: theguardian.com
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu