Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Besplatne radionice u Rijeci

Large 1139
Srijeda
24.09.2008.

U Rijeci se od 9. - 12. 10. 2008. održava treći Sajam nezavisnog izdavaštva u sklopu manifestacije Moje, tvoje, naše, koja osim sajam uključuje i radionice, predavanja, predstavljanja, izložbe i koncerte.

Novina je da će se sajam ove godine održavati na više adresa – u HKD na Sušaku, Infoshopu Škatule u Molekuli te ovisno o vremenu na platou ispred hotela Kontinental.

Još jedna od karakteristika Sajma nezavisnog izdavaštva su i besplatne radionice. Ove godine na rasporedu su:

1. Slobodni putujući radio, voditelj: Kruno Jost (UKE - Križevci)

Slobodni putujući radio zamišljen je kao samostalni sustav FM opreme. Cilj radionice SPR je podučiti kako u praksi radi FM radio prijenos, kako stvoriti program od značaja za lokalnu sredinu te kako se umrežiti sa već postojećim inicijativama u svijetu i Hrvatskoj.

Radionice su zamišljene kao slobodni prijenos znanja te zajednički rad na stvaranju okružja za slobodno kreiranje radijskog programa. Program se može sastojati od edukativnog, glazbenog, novinarskog, eksperimentalnog, umjetničkog programa i sl. (cjeline će kao takve biti obrađene u prezentacijama).

Zamisao putujućeg radija je pokazati kako mediji mogu i trebaju biti stvarani u lokalnoj zajednici te kako u njima moraju učestvovati svi koji žele raditi na temeljima slobodne kulture (free culture). Putujući radio također razbija strah od korištenja medija, te ukazuje da medijsko djelovanje ne mora nužno biti monopolizirano državnim ili komercionalnim medijima. Više na http://mmkamp.gentlejunk.net


2. Radio Free Internet, voditelji; Erik Paladin i Armando Vega (Razmjena vještina - Rijeka)

Slušanje, snimanje i emitiranje internet radija pomoću alata za Linux i Windowse.


3. Recikliranje materijala, voditeljice: Alisa, Iva, Lejla, Sanja

Radionica reciklaže predstavlja odavanje časti "otpadu" pod kojim podrazumijevamo sve što smo nekom "višom silom" unijeli u nas prostor, a da većina ljudi smatra nečim što se više ne može koristiti u bilo koje svrhe. U većini slučajeva taj je "otpad" poput nerazgradive ambalaže, glomaznog otpada, starih tkanina , itd. koristan i pogodan za reciklažu i preoblikovanje, te ovom radionicom želimo ukazati na njegovu iskoristivost. Plan nam je da zajedničkim snagama s onima koje/i žele sakupiti otpad na ulicama Rijeke uz malo magije i trikova pretvorimo otpad u nešto sto nam može poslužiti ili uljepšati prostor u kojem boravimo, a sve u svrhu dokazivanja da otpad nije smeće, shvati to čovječe!


4. Osnove GNU/Linux-a - Punk s not dead!, voditelj: Petar Gabud

Kako, kada i zašto je nastao GNU/Linux? Što je to open source i free
softver? Kako instalirati GNU/Linux? Kako ga podesiti? Kako instalirati programe? Kako ga koristiti? Sve to pa čak i više od toga saznaj u instant radionici "Osnove GNU/Linuxa - Punk's not dead".

Dođi na radionicu, nauči koristiti GNU/Linux, riješi se virusa i baci Window$e u smeće.


Prijave za radionice se zaprimaju na e-mail: infoshop.skatula@gmail.com, do utorka, 7. 10. 2008.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu