Page arrow

Književna nagrada 'Predrag Matvejević'

Large 300412305 586964183023189 4498778532582188473 n

Foto: Facebook.

Utorak
16.05.2023.

Portal Radio Gornji grad (Gornjogradski književni festival), Suzana Matvejević i Kulturno informativni centar u Zagrebu, u suradnji s hrvatskim P.E.N. centrom raspisali su Književnu nagradu 'Predrag Matvejević'.

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr – književne eseje, pripovijetke, poeziju, drame, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

Prijaviti se mogu knjige koje su izdane u posljednje dvije godine na području regije (odnosno bivše Jugoslavije), dakle za knjige izdane 2021. i 2022. godine te u prvoj polovici 2023. godine. Knjige trebaju biti izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku, ili prevedene na te jezike, ako autori pripadaju slovenskom ili makedonskom jezičnom području. Time se samo izražava činjenica da je ovo kulturno i književno područje i dalje upućeno jedno na drugo kao prirodno okruženje, iz jezičnih i kulturnih razloga. Ujedinjeni u različitosti, poput Europe, gdje su sličnosti ipak opstale, iako su različitosti politički prevagnule.

Knjige je potrebno, u tri primjerka, do 15. srpnja 2023. godine dostaviti na adresu: Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, 10 000 Zagreb, s napomenom 'Za književnu nagradu Predrag Matvejević'.

Knjige će ove godine ocjenjivati stručna komisija u sastavu Suzana Matvejević, Elvedin Nezirović i Andrea Grgić.

Uži izbor bit će objavljen sredinom rujna, konačni dobitnik/dobitnica 1. listopada, a dodjela će uslijediti 7. listopada (na Matvejevićev rođendan) u Zagrebu, u knjižnici Bogdana Ogrizovića. Nagrada se dodjeljuje u vidu skulpture 'Matvejević', rad kipara Mrđana Bajića iz Beograda, i novčanog iznosa.

Veseli nas vidjeti nagradu koja promiče vrijednosti iza kojih ćemo uvijek stati.

Sretno svima!

Izvor: Radio Gornji grad.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu