Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Poruka detliću i poruka češljugaru

Large 83360743 3289983224361675 4464680136972697600 o
Ponedjeljak
10.02.2020.

Povodom 25 godina postojanja i delovanja, Kulturni centar Rex raspisuje konkurs radi što šire diskusije ciljeva i mogućnosti aktivizma u aktuelnoj društvenoj stvarnosti i postojećoj ili željenoj perspektivi.

Cjelokupni tekst natječaja u nastavku.

Susrećući se sa aktivističkim temama i dilemama tokom 25 godina rada, bili smo iznenađeni kada smo otkrili začuđujuće slične dileme i pitanja – u umetničkom delu nastalom pre nekih 125 godina - u kratkoj priči Maksima Gorkog O češljugaru koji je lagao i o detliću ljubitelju istine. Priča prenosi sasvim aktuelan dijalog dva (re)animatora društvene zajednice. Jedan, pun nade i entuzijazma, poziva u borbu za promene a drugi je skeptičan i kritičan prema takvim nadama i pozivima. Pretpostavljajući da će ovaj dijalog biti prepoznat kao relevantan do današnjih dana, nudimo svim zainteresovanima da upute poruku i čeljugaru i detliću – sa sopstvenog aktuelnog (i akutnog) stanovišta i gledišta.

Maksim Gorki nije neko ko je otkrio ove dileme svoga doba, gornja ilustracija samo podseća na brojne druge umetničke i političke pristupe, pozicije i ciljeve u nekadašnjim aktivističkim debatama; nažalost ili srećom podjednako aktuelnim do danas. Činjenica da KC Rex sada funkcioniše u prostoru u ulici Maksima Gorkog, kao i slikovita metafora koju je upotrebio slavni pisac, opredelili su nas za konkretan izbor. U vezi sa tim, jedno moguće inspirativno podsećanje na neke karakteristike junaka date priče, prezete iz albuma Flora i fauna:

(Mali) detlić - svuda je po Evropi rasprostranjen. Ima noge sa dva prsta okrenuta napred i dva pozadi, podešene za puzanje.
Češljugar (štiglić) - živi u Evropi i Aziji. Negde je stanarica a negde selica. Peva izvanredno a podržava i pesme ostalih ptica.
/
Konkurs traje do 15. februara. Poruke se mogu proizvoditi i slati u obliku teksta, video ili audio fajla, gif-a, mem-a, koji se može konzumirati u  vremenu do 30 sekundi i koji može biti objavljen na društvenim mrežama. Koristiće se haštag #detlicicesljugar

Više informacija na linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu