Page arrow

Radionica dramskog pisanja

Large tn article head 1573137831 adult 1850177 1920
Četvrtak
07.11.2019.

Pisanje za kazalište je misterij: u doba multimedije u kojem smo preplavljeni TV serijama, podcastima i filmovima, svi znaju što su dijalozi: uzbudljivi emocionalni izražaji kroz koje ljudi razmjenjuju snažna mišljenja i različite poglede na svijet.

Ali nema svaki razgovor dramaturšku dimenziju, čak ni ako je najdosjetljiviji: oni funkcioniraju mnogo više kao ilustracije nego poetske vizije životnih borbi. Uzevši to u obzir, koji su to osnovni elementi koji bi dijalogu dali dramaturšku dimenziju? Kroz tri susreta, Radionica dramskog pisanja ima za cilj približiti neke temeljne mogućnosti stvaranja te dramaturške dimenzije kroz slušanje i analizu radio drama te kroz male vježbe i druge aktivnosti. Prva dva susreta su orijentirana na predavanje, dok će zadnji, treći, biti posvećen čitanju uradaka sudionika radionice. Glavni cilj radionice nije napisati savršeni dijalog, već je radionica osmišljena kao neformalni susret, posebno namijenjen početnicima u ovom polju. Ova radionica nastoji polaznicima približiti elementarno, početničko razumijevanje jezika (pa čak i onog najobičnijeg) kao alata za unutarnji pogled.

Jezik radionice je engleski. Radionica je besplatna, ali su prijave, zbog ograničenog broja mjesta, obavezne. Na radionicu se možete prijaviti slanjem maila na: rezidencija@pogon.hr.

Voditelj radionice je Vinicius Jatobá, pisac kratkih priča i kazališnih drama, rođen u Rio de Janeiru u Brazilu. Magazin Granta proglasio ga je jednim od najboljih mladih brazilskih pisaca. Njegove su priče prevedene na engleski, njemački, francuski i španjolski. Njegove skice za kazališne komade čitale su se i producirale u Francuskoj, Austriji, Italiji i Njemačkoj. Godine 2013 nagrađen je nagradama Icatu Prize for Arts i National Prize for Drama City of Belo Horizonte. Bio je rezidencijalni umjetnik 2016.-2017. godine na Cité Internationale des Arts pri međunarodnom centru Les Récollets u Parizu. Osvojio je portugalsku Criar Lusofonia stipendiju 2017. godine, a 2018. godine bio je stipendist za književnost štutgartske Akademie Schloss Solitude. Završio je doktorski studij komparativne književnosti.

Više informacija na linku i Facebook eventu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu