Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Stipendija 'Paul Celan' za prevoditelje

Large aaron burden qjdzyt k8xg unsplash

Foto: Aaron Burden, Unsplash.

Srijeda
11.01.2023.

Prevoditelji i prevoditeljice, slušajte pozorno! Program 'Paul Celan' nudi stipendije za akademsku godinu koja nam slijedi.

Cilj programa je prevladavanje deficita i asimetrija u razmjeni ideja i recepciji znanstvene literature koji su rezultat podijeljenosti Europe u dvadesetom stoljeću. Stoga se podržavaju prijevodi kanonskih tekstova i značajnih suvremenih djela u humanističkim, društvenim znanostima i kulturalnim studijima s istočnog na zapadni, zapadnog na istočni ili između dva istočnoeuropska jezika.

Poseban naglasak stavlja se na prijevode relevantnih djela istočnoeuropskih autora i/ili znanstvenica. Treba napomenuti kako se fikcija i poezija ne razmatraju za ovu stipendiju.

U akademskoj godini 2023/24. stipendija uključuje boravak u Beču u trajanju od tri mjeseca (u razdoblju od rujna 2023. godine do lipnja 2024.) i novčanu naknadu od 3000 eura za pokrivanje svih troškova, pri čemu je osiguran pristup uredu s Internetom. Obično rezidencija počinje prvoga u mjesecu te završava zadnjeg dana u mjesecu.

U prijavu je potrebno uključiti:

- CV s bibliografijom prijevoda i drugih relevantnih publikacija,

- ime autora i djela koje se prevodi (s izvornog jezika) i objašnjenje odabira istoga,

- točan broj stranica,

- ugovor ili pismo namjere izdavača, uz dokaz da prevoditelj ili izdavač imaju prava na prijevod i objavu i planirani datum objave.

Svi dokumenti na engleskom jeziku šalju se u PDF-u putem prijavnice koja se nalazi ovdje

Rok za prijave je 23. siječnja 2023. godine u ponoć. Žiri će odluku o stipendistu/ici donijeti u travnju ili svibnju ove godine. Detalje o prijavi, kao i informacije o drugim tekućim natječajima, pronađite na linku.

Sretno!

Izvor: The Institute for Human Sciences.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu