Page arrow
Lipanj  2023.  2 Lipanj  2023.  3

'Brnjica za vještice' i hommage Štefici Cvek

Large vje%c5%a1tica

S naslovnice knjige. Foto: Facebook 'MAMA Zagreb'.

Petak
14.01.2022.

U izdanju Multimedijalnog instituta nedavno je objavljena knjiga Brnjica za vještice Dubravke Ugrešić. Kako navodi oprema knjige, ovo je svojevrsna proširena rođendanska čestitka upućena vlastitoj junakinji Štefici Cvek i osvrt na četrdeset godina od objavljivanja kultnog romana i književnog klasika Štefica Cvek u raljama života. Napomenimo i da drugi dio Brnjice za vještice čini dugi razgovor s teoretičarkom književnosti i feministkinjom Merimom Omeragić, gdje Ugrešić u polemičkom tonu govori o patologijama sadašnjeg trenutka i kako je do njih došlo, bez obzira radi li se o umjetnosti, kulturi ili društvu. 

Da podsjetimo, pripovjedačica u romanu Štefica Cvek u raljama života (1981.) nastoji napisati pravu žensku priču, što od nje traže njezini prijatelji. Zvuk pisaće mašine podsjeća je na zvuk šivaće mašine, stoga odlučuje: Priču ćemo, dakle, šivati! Jer šivanje je ipak ženski posao. Za svoju protagonistkinju odabire upravo Šteficu, posve običnu djevojku, po struci daktilografkinju, koja je u potrazi za ljubavlju. S podnaslovom Patchwork roman autorica u postmodernističkoj maniri na grafičkoj razini poseže za šivaćom metodologijom, reže, lijepi i kroji svoj tekst. Ono što roman čini iznimnim jest njegova feministička misao, vješto miješanje elemenata visoke i trivijalne literature, poigravanje s konvencijama ljubića i njihovo iznevjeravanje, da nabrojimo najvažnije. 

Ne možemo zaboraviti ni činjenicu da se u 1992. godini odvio nezapamćen medijski linč na Dubravku te novinarke, intelektualke, autorice i feministkinje Jelenu Lovrić, Radu Iveković, Slavenku Drakulić i Vesnu Kesić, poznat kao Vještice iz Ria. Sramotni članak pod naslovom Hrvatske feministice siluju Hrvatsku objavio je Globus, optužujuću ove žene, ukratko, da ruše ugled države. K tome, objavljeni su i njihovi osobni podaci, dok članak pod pseudonimom potpisuje "Globusov investigativni tim". Članak je eklatantni primjer nezapamćene mizoginije na ovim prostorima i puno šire, a detaljan tekst Hrvoja Šimičevića o ovom linču i njegovim posljedicama pronađite u Novostima.

No da se vratimo na Šteficu, koja svojim humorom i (auto)ironijom i danas s lakoćom osvaja simpatije različitih generacija čitateljica i čitatelja. O njoj se i dalje razgovara u čitateljskim klubovima, a zaključak jedne rasprave vrijedi citirati: "Takvi likovi i situacije jednostavno postoje i o njima jednako tako treba i vrijedi pisati. A potom i čitati i o njima pričati."

Zbog njezinog kultnog statusa Pobunjene čitateljke utemeljile su regionalnu nagradu prema njezinom imenu. U kritičarskom kolektivu na taj su način željele skrenuti pozornost na činjenicu kako je Dubravka Ugrešić prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, kao i na Šteficu Cvek kao klasik jugoslavenske književnosti i neizostavan dio regionalne feminističke lektire.

Zbog svega navedenoga veselimo se čitanju Brnjice za vještice

Možda će vas zanimati
Podcast
Homepage untitled design  1 08.03.2022.

Booksin podcast: O brnjicama i vješticama

S Majom Abadžija, Nađom Bobičić i Ivanom Dražić razgovarali smo o knjizi 'Brnjica za vještice' Dubravke Ugrešić, Štefici Cvek, feminizmu, kapitalizmu, budućnosti književnosti i brojnim drugim temama.

Kritike
Homepage thumbnail screenshot 2021 01 26 at 13.52.24 13.04.2021.

Po ruševinama Jugoslavije

U knjizi 'Tu nema ničega!' Dubravka Ugrešić iznosi teške istine o našoj prošlosti i sadašnjosti, pa i budućnosti, poput proročica iz mitoloških priča, a njenome se glasu pridružuju sugestivne fotografije Davora Konjikušića. 

Piše: Nađa Bobičić

Video
Homepage dizajn bez naslova  16 25.03.2021.

'Tu nema ničega!': razgovor s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem

Povodom izdanja knjige 'Tu nema ničega!' razgovarali smo s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem.

U fokusu
Homepage ugr 26.06.2018.

Dobri pisci mijenjaju svoj kontekst

Donosimo izvještaj s Booksinog 'Književnog budoara' u kojem je gostovala Dubravka Ugrešić.

Piše: Booksa

Kritike
Homepage luca ugresic 04.09.2017.

Priče nastaju u mraku

U romanu 'Lisica' Dubravka Ugrešić je na svoj specifičan način povezala niz vječnih tema svog opusa i književnosti kao takve.

Piše: Luca Kozina

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu