Page arrow

Chandrasekaranu 'Johnson', Stamaću 'Ujević'

Large 245
Srijeda
20.06.2007.

Ovogodišnju nagradu Samuel Johnson koju BBC 4 dodjeljuje za najbolju publicističku knjigu pisanu engleskim jezikom, osvojio je Rajiv Chandrasekaran knjigom Imperial Life In The Emerald City koja opisuje tzv. zelenu zonu u Bagdadu, strogo čuvani kompleks savezničkih snaga smješten na obali Tigrisa koji je u potpunosti odsječen od ratnih zbivanja i u kojem se živi na viskoj nozi. Chandrasekaran je u Bagdadu živio pola godine (2003/2004) u svojstvu šefa dopisništva Washington Posta pa iz prve ruke opisuje vile i bazene, barove prepune oskudno odjevenih žena, ogromne shopping centre i licemjerje koalicijskih snaga.

"Ova knjiga jedna je od najvećih reportaža u posljednjih 50 godina," izjavila je barunica Helena Kennedy, predsjednica ovogodišnjeg žirija i nastavila da je "jednako kvalitetna kao Hersheyeva o Hirošimi ili Capoteovo Hladnokrvno ubojstvo".

Američki reporter Chandrasekaran pobijedio je petero finalista, među kojima se našlo i djelo Murder in Amsterdam, autora Iana Burume, o ubojstvu nizozemskog filmaša Thea van Gogha 2004. godine. Za nagradu su bili nominirani i Having it so Good: Britain in the Fifties, Petera Hennessyja koja govori o poslijeratnoj Britaniji; The Verneys, Adriana Tinniswooda koja opisuje englesku obitelji iz 17. stoljeća; Daughter of the Desert, Georgine Howell – biografija špijunke/arheologa Gertrude Bell te Brainwash, Dominica Streatfeilda koji je, služeći se dokumentima američke i britanske tajne službe, opisao kako su se tehnike kontrole ljudskog uma mijenjale kroz povijest.

Ova nagrada, nazvana po jednoj od najvećih britanskih književnih figura, pjesniku, kritičaru i leksikografu dr. Johnsonu, pokrenuta je 1999. godine anonimnom donacijom, a prijašnjih su je godina osvajali pisci poput Margaret MacMillian i Anthonyja Beevora, ali i glazbeni kritičari, poput Davida Cairnsa koji ju je osvojio biografijom francuskog skladatelja Hectora Berlioza. Glavna nagrada iznosi 30.000£, a finalisti se nagrađuju s 2.500£.

U našem dvorištu u međuvremenu je nagrađen jedan akademik. Društvo hrvatskih književnika na godišnjoj je skupštini Antu Stamaća proglasilo ovogodišnjim dobitnikom nagrade Tin Ujević. Stamać je Ujevićem nagrađen za zbirku pjesama Vrijeme, vrijeme, koju je objavila izdavačka kuća Alfa iz Zagreba, a bit će mu uručena na Danima Tina Ujevića u Vrgorcu 5. srpnja, na Ujevićev rođendan. Stamać je ovom prigodom nahvalio nagradu nazvavši je 'velenagradom' i ustvrdivši da je lišena bilo kakvih utjecaja sa strane, a naveo je i da je "pjesnički govor učio od Tina".

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu