Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Cruising s Marijom Andrijašević

Large fotka novov

Foto: Facebook 'MAMA Zagreb'

Četvrtak
20.01.2022.

U novoj godini nastavlja se jedinstveni cruising koji se usidruje kod važnih autora suvremene hrvatske književnosti. Tako će se Srđanu Sandiću u četvrtak, 27. siječnja od 19 sati pridružiti Marija Andrijašević, a planiraju se dotaknuti tema širokog raspona, od sjećanja, nostalgije, (ne)sretne prošlosti, opisivanja krajolika, mentaliteta i, naposljetku, do zahvalnosti.  

Marija Andrijašević (1984., Split) je pjesnikinja i spisateljica. Diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju 2015. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za rukopis davide, svašta su mi radili nagrađena je Goranom za mlade pjesnike 2007. godine. Prije i poslije toga objavljivala je poeziju u kulturnim i književnim časopisima (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Poezija joj je uvrštena u suvremene pjesničke antologije (I u nebo i u niks, Hrvatska mlada lirika…) kao i u talijanski izbor poezije s Balkana Voci di donne della ex Jugoslavia. Povremeno je prevodila poeziju s engleskog govornog područja za Treći program hrvatskoga radija te intervjuirala spisateljice s Balkana za Voxfeminae.net. Poezija joj je prevedena na slovenski, talijanski, ukrajinski, engleski, švedski, poljski, rumunjski i njemački. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu. U 2021. osmislila i u suradnji s Luizom Bouharaouom vodi projekt Lastovske slikovnice na otoku Lastovu. U 2018. dobila je godišnju potporu Ministarstva kulture za prvi roman Zemlja bez sutona, objavljen u rujnu 2021. u izdanju Frakture. 

Kliknite na Facebook event i poslušajte Mariju, a počastite se i kojim sljedećim (besplatnim) cruisingom!

Možda će vas zanimati
Video
Homepage thumbnail img 9805 01.07.2022.

Razgovor s Marijom Andrijašević

Ako ste propustili razgovor u Booksi, evo prilike da to nadoknadite!

Piše: Ivana Dražić

Kritike
Homepage untitled design  2 29.03.2022.

Čuvarica sjemena vraća se kući

Roman 'Zemlja bez sutona' Marije Andrijašević će, kada jednom dođe čas da kritika imenuje, klasificira i sagleda domete aktualnih literarnih strujanja, zasigurno biti nezaobilazan.

Piše: Maja Abadžija

Intervju
Homepage large 90 28.03.2008.

Marija Andrijašević: Najljepša odgovornost

Uvertira u niz intervjua s domaćim pjesnicima pripala je jednom od najautentičnijih novih glasova – Mariji Andrijašević. Razgovarao - Marko Pogačar.

Poezija
Homepage davide svasta su mi radili 27.03.2008.

Marija Andrijašević

Iz zbirke 'Davide, svašta su mi radili'

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu