Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Deseti KaLibar bestival

Large novo

Foto: Facebook.

Srijeda
12.04.2023.

Uskoro se nakratko selimo u Istru, i to na super festival čiji je program ispunjen zanimljivim događanjima. 

Jubilarni, deseti po redu festival književnosti i kulture KaLibar bestival održat će se u Pazinu od 19. do 22. travnja. Budući da će Pazinom zavladati slavljeničko raspoloženje, osim poznatih pisaca, festival će okupiti i kvizaše, likovnjake, filmaše i glazbenike. Dočekat će vas predstavljanja knjiga i autora, pub kviz, literarne radionice, likovna izložba i završni koncert.

Evo i rasporeda: festival počinje u srijedu, 19. travnja pub kvizom u Gradskoj kavani u Pazinu, koji će moderirati poznati kvizaš i novinar Davor Šišović. Uskoro slijedi najava kviza i početak prijavljivanja, pratite objave na Facebooku.

Radionički dio uključit će druženje s GIF animacijom u četvrtak, 20. travnja od 16:30 do 18 sati, i to pod vodstvom Tamare Bilankov, književnice i postdiplomantice nizozemskog fakulteta RITHA. Isti dan u 18 sati u Spomen domu otvorit će se izložba Sare Gortan, vrsarske ilustratorice i slikarice nastanjene u ćićarijskom selu Brgudac, gdje je aktivna članica udruge Babucera.

Večernji program krenut će u 19 sati, posvetom nedavno preminuloj Dubravki Ugrešić, o kojoj će govoriti Dubravkini dobri poznavatelji Đorđe Matić i Eva Simčić. U 20 sati na istoj pozornici predstavit će se jedina svjetska nagrada za književnost na društvenim mrežama Post scriptum, knjigama dvije zadnje dobitnice: zbirkom priča Iz kuće po kojoj pada kiša Tamare Bilankov i zbirkom poezije Vande Petanjek U ime majke. Program će voditi utemeljitelj nagrade Kruno Lokotar. Za kraj drugog dana bestivala, pjesnik, esejist, romanopisac i finalist svih relevantnih nagrada za najbolju prozu Đorđe Matić u 21 sat predstavit će svoj roman Niotkuda s ljubavlju, uz moderaciju Mladena Blaževića.

U petak program počinje u 16:30 u Centru za mlade Alarm, i to radionicom kreativnog pisanja koju će održati Enver Krivac, riječki pisac i multimedijalni umjetnik, autor nekoliko proznih knjiga i dva strip-albuma. U 19 sati u Spomen domu upoznat ćemo se s pazinskim Novozelanđaninom Davidom Howardom i njegovim Rawaho: The Completed Poems, uz moderaciju Jane Prević Finderle.

U 20 sati predstavit će se roman Dunje Matić Mirovanje, u čemu će joj pomoći Enver Krivac. Za kraj trećeg dana bestivala u 21 sat Kruno Lokotar i Želimir Periš predstavit će Periševu zbirku priča Gracija od čempresa. O knjizi koja nam je privukla pozornost smo razgovarali s autorom, stoga bacite oko na intervju.

Subota je posljednji dan festivala, a započinje kreativnom radionicom koju će od 16:30 do 18 sati voditi upravo Želimir Periš, dobitnik nagrade t-portala za najbolji roman godine 2020. Mladenka kostonoga, a radnja tog romana završava – u Pazinu. Program će se nastaviti predstavljanjem knjige Đurđice Čilić Novi kraj, i to od 19 sati u Spomen domu. Razgovor s autoricom vodit će Jana Prević Finderle.

U istom prostoru u 20 sati gostovat će slovenski književnik Goran Vojnović i u društvu Krune Lokotara predstaviti knjigu Đorđić se vraća. Program završava u 21 koncArtom po nazivom „Salon za uljepšavanje duše“ kantautorice Ane Paške.

Da prvo pazinsko izdanje festivala prođe u neobičnom izdanju, pobrinula se Gradska knjižnica Pazin koja organizira happy hour, u kojem će građani moći doći od 23 sata do ponoći u knjižnicu, podružiti se i vratiti knjige bez naplate zakasnine.

Najave gostiju i detalje o festivalu možete pronaći na spomenutoj Facebook stranici.

Nama sve ovo zvuči super, a prilikom pakiranja ćemo (kao i obično) ostaviti malo mjesta. Sigurno će se naći koja dobra knjiga!

Izvor: Kampanja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu