Sukladno važećim mjerama klub Booksa zatvoren je od 28.11. do 21.12. / Due to COVID-19 Booksa is closed from November 28th until December 21st.

Još malo dobrih online naslova

Large  enski prozni blok 2020
Nedjelja
27.09.2020.


Na Besplatne elektroničke knjige stigla su tri prozna naslova suvremenih hrvatskih spisateljica - Mirjane Dugandžije, Dorte Jagić i Tanje Mravak.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je roman Nekoliko dana kolovoza Mirjane Dugandžije, koji ušao je u finale nagrade T-portala za hrvatski roman godine, u finale nagrade Jutarnjeg lista za prozno djelo godine te finale Vjesnikove nagrade Ivan Goran Kovačić za roman godine. Ono što roman izdvaja jest opis skrivenog, tek naznačenog, gotovo podsvjesnog nasilja u odnosu među ljubavnicima. Pripovjedačica o njemu ne govori eksplicitno, ali naglašava onu mračnu stranu ljubavi i odnosa među spolovima o kojoj se rijetko govori, a još rjeđe piše.

Dostupna je i zbirka rubnih proznih formi S tetovažom nisi sam Dorte Jagić, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice Goranova vijenca. U ovoj zbirci kratkih priča, autobiografskih zapisa, crtica i proširenih pjesama u prozi ispisuje se serija tužnih i komičnih ljudskih sudbina, najčešće uhvaćenih na egzistencijalnim raskršćima, u raskoraku, u strahu i nedoumici.

Tu je još i zbirka priča Moramo razgovarati Tanje Mravak, za koju autorica dobila nagradu Prozak, nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, nagradu Slavić Društva hrvatskih književnika za autorski prvijenac, kao i posebno priznanje Slobodne Dalmacije za kulturu. Ove priče zapravo su niz apsurdnih i krhkih komada iz bračnog i drugih života u kojima vozimo paralelni slalom između htijenja i mogućnosti, između ambicije (za komunikacijom) i rezignacije (kao posljedice umora izazvanog prevaljenim kilometrima).

Novi su naslovi dostupni za čitanje i preuzimanje - klik na BEK!


Izvor i foto: BEK

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu