Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kartografija političkog romana u Europi

Large novo

Foto: 'Facebook'.

Srijeda
15.02.2023.

Što je točno politički roman i kada on takvim postaje, odnosno kada je premrežavanje politike i književnosti tako snažno da u sebi nosi kritički odmak, time i potencijal za refleksiju i promjenu društvene okoline, pitanja su koja će postaviti istraživački tim zagrebačkog Filozofskog fakulteta, zajedno s brojnim domaćim i međunarodnim suradnicima.

Uz spomenuta, brojna druga pitanja i teme problematizirat će se u okviru projekta The Cartography of the Political Novel in Europe (CAPONEU). Njegovo predstavljanje zakazano je u petak, 17. veljače 2023. godine u Konferencijskoj dvorani Knjižnice (II. kat) Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Cilj je projekta istražiti kako se politički roman, kao specifičan književni žanr, u različitim nacionalnim i kulturnim kontekstima nosi s političkim pitanjima te tako oblikuje percepciju lokalne i globalne politike. Na tragu povećanog interesa humanističke struke za političke učinke književnosti, politički će se roman motriti kao važan dio europskog kulturnog naslijeđa, ali i kao moćan alat za građanski odgoj i obrazovanje mladih, rad u lokalnoj zajednici te zagovaranje europskih vrijednosti.

Riječ je o projektu financiranom u sklopu programa Europske komisije HORIZON EUROPE ukupnog budžeta 3 milijuna eura, kojemu je koordinator istraživački tim s Filozofskog fakulteta. To je ujedno i najveći iznos ikad dodijeljen nekom projektu u hrvatskoj humanistici i prvi takav projekt u hrvatskoj znanosti o književnosti.

Uz zagrebačkog koordinatora u projektu sudjeluju i kolege sa Sveučilišta u Zadru i Instituta za političku ekologiju te s četiriju inozemnih sveučilišta (The University of Cambridge, The University of Brighton, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, EDEX – University of Nicosia), jednog istraživačkog centra (GWZ – Geisteswissenschafliche Zentren Berlin), jednog think tanka (Autonomy London), jedne zadruge za digitalni kod i dizajn (Slobodna domena Zagreb) i savjetodavni odbor projekta sastavljen od kolega iz Južnoafričke Republike, Kenije, Kine, Indije, SAD-a, Brazila i Argentine. Na pojedinim aktivnostima pridružit će se i brojni dionici iz kulture, obrazovanja, politike i civilnog društva.

Ne stignete li u petak do knjižnice, predstavljanju se možete priključiti i online, putem ove poveznice.

Tijek projekta i obavijesti o ostalim događanjima pratite na Facebook stranici projekta.

Nama ovo zvuči super, tako da u raspored za petak ubacujemo i ovo predstavljanje!

Izvor: Facebook.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu