Page arrow

Knjiški kompost: Ekofeminizam

Large 1

Foto: Facebook.

Utorak
29.11.2022.

Ako vam nedostaje sugovornik o gorućim pitanjima suvremenosti (a o budućnosti da ni ne govorimo), mi znamo gdje ga možete pronaći. 

Čitalačka grupa Knjiški kompost pruža priliku za čitanje aktualnih tekstova napisanih na sjecištu kulture, znanosti i ekologije, a koji otvaraju pitanja o različitim vizijama naše ekološke budućnosti.

Idući susret održat će se u subotu, 3. prosinca 2022. godine s početkom u 17 sati u prostoru GMK - 7ica i fokusirat će se na temu Ekofeminizma uz izlaganje znanstvene savjetnice Suzane Marjanić. Nakon toga će uslijediti diskusija temeljena na tekstovima Françoise d'Eaubonne, Marti Kheel i Vandane Shiva.

Izlaganje Suzane Marjanić pod nazivom Ekofeminizam i prava životinja: medijski specizam, Projekt Great Apes ili o specističkoj prevlasti nadživotinje dokumentira teorijsko utemeljenje ekofeminizma/ekofeminizama i dubinske ekologije, odnosno istražuje kako se povijest prirode i povijest čovjeka, s dominirajućom paradigmom antropocentrizma i androcentrizma, međusobno prožimaju, nažalost, sa specističkom prevlašću nadživotinje (diskriminacija na osnovi vrste).

Suzana Marjanić (r. 1969.) znanstvena je savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu gdje su joj glavni interesi proučavanja teorije mita i rituala, kulturna i kritička animalistika te izvedbeni studiji. Objavila je pet autorskih knjiga: Glasovi Davnih dana: transgresije svjetova u Krležinim zapisima 1914–1921/22. (2005.), Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas (2014.), Topoi hrvatskoga performansa: lokalna vizura (2017.), Cetera animantia: od etnozoologije do zooetike (2021) i knjigu Umjetnost performansa i kinizam: izvedbena linija otpora (2022). Suurednica je sedam zbornika radova. Za knjigu Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas, o povijesti umjetnosti performansa kod nas, dobitnica je Godišnje nagrade Hrvatske sekcije AICA i Državne nagrade za znanost. 

Prijave za predavanje i čitalačku grupu otvorene su do petka, 2. prosinca, a prijave šaljite na e-mail adresu:
knjiski.kompost.gmk@gmail.com. Nakon prijave sudionicima će biti poslani odabrani tekstovi spomenutih autorica o kojima će se diskutirati. Više o temi saznajte klikom na link.

Tematski blokovi čitalačkog kluba te odabrana literatura naslanjaju se na umjetničko istraživanje Ane Kuzmanić u kontekstu izložbe Mi smo kompost unutar kojeg je Ana, analizirajući simbolično i doslovno značenje pojma kompost, prikupila široki spektar literature koja ima korijen u različitim područjima; biologiji, mikrobiologiji, ekonomiji, urbanizmu, poeziji, psihologiji, filozofiji, feminizmu, ekologiji te popularnoj kulturi.

Pridružite se ovom zanimljivom čitalačkom klubu!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu