Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kul u gradu: Martina Vidaić

Large najnovije

Foto: Knjižara Ljevak.

Srijeda
17.05.2023.

Evo prilike za još jedan kul susret u Zagrebu!

Martinu Vidaić, dobitnicu ovogodišnje glavne Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2023. za roman Stjenice, zateći ćete u četvrtak, 18. svibnja u 19:30 sati u Knjižari Ljevak. Za ovu nagradu konkuriralo je 13 romana, a posebno priznanje europskog povjerenstva dobili su autori iz Cipra, Estonije, Finske, Francuske i Kosova.

Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe i ističe bogatstvo suvremene europske literature, skrećući pozornost na jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Za navedenu nagradu konkuriraju autori iz 41 države članice europskog programa za kulturu Kreativna Europa. Svake godine, nacionalni žiriji u jednoj trećini zemalja sudionica programa nominiraju dobitnike. Hrvatski je žiri očito napravio dobar posao nominirajući Martinu za nagradu!

Martina Vidaić naša je nagrađivana pjesnikinja i prozna spisateljica čiji je književni glas snažno odjeknuo u domaćem književnom polju još kada se pojavila prvom zbirkom poezije Era gmazova za koju je 2011. dobila nagradu Goran za mlade pjesnike. Otada Martina Vidaić prisutna je i kao pjesnikinja i kao prozna spisateljica (roman Anatomija štakora objavljen je 2019. godine).

Glavni je lik romana Stjenice mlada i uspješna arhitektica Gorana Hrabrov koja napušta svoj unajmljeni stan na zagrebačkom Medveščaku i silazi u grad. Gorana je bjegunica, iza nje su dva moguća zločina, ali grad je na to sasvim ravnodušan, on bruji i živi, ustobočen u zgradama koje su stanovnici podigli u obranu od svojih strahova. Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstruiranju urušene kuće vlastite porodice, ispod čije se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja Stjenice među vrhunska ostvarenja suvremenog hrvatskog i europskog romana.

U razgovoru će, uz autoricu, sudjelovati i urednica knjige Ana Brnardić, a moderirat će ga Sanja Baković. Kako biste skratili vrijeme do tribine, predlažemo da pročitate naš blic intervju s autoricom.

Vidimo se!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu