Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ma tko još čita na Baniji?

Large alexis brown omeahbefln4 unsplash

Alexis Brown, Unsplash.

Četvrtak
26.08.2021.

Na Baniju stiže novi književni projekt koji ondje dovodi brojna književna gostovanja, tribine i radionice. Projekt imena Gledam čitam pišem pokrenulo je Hrvatsko društvo pisaca, a nastavak je projekta Pisci na Baniji kroz koji su tribine i čitanja održavani u Glini, Petrinji, Sisku, Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici.

Tako će se sada na Baniji, u Petrinju i Glini te u područnim školama po prvi put održati radionice pisanja, i to za sve uzraste, koje će voditi Zoran Ferić, Olja Savičević Ivančević, Luiza Bouharaoua, Jagna Pogačnik, Miroslav Mićanović i Monika Herceg, ujedno i voditeljica projekta. Nakon prvog susreta budućih banijskih pisaca i spisateljica 1. rujna, održavat će se i tribina naziva Ma tko još čita na kojoj će Maja Sever o važnosti čitanja razgovrati s Zoranom Ferićem, Norom Verde, Enom Katarinom Haler i Svenom Popovićem.

Projekt će se kroz naredne mjesece nastaviti s maturantima Srednje škole Petrinja, učenicima iz osnovnih škola u Jabukovcu i Gorama, te u Glini u Stem centru, a na portalu Kritika h,d,p moći ćemo čitati članke i gledati video sadržaj Marije Dejanović i Miroslava Kirina vezan za školstvo i kulturu na području pogođenim potresom.

''Čitanje i pisanje, a oni su uvijek nerazdvojni, omogućuje bolji uvid u vlastito svijet koji nas okružuje, ali nam daje i mogućnost da spoznamo i otvorimo se novim, radikalno drugačijim načinima života i drugim svjetovima. Posebno je to važno na mjestima i zajednicama koje su izolirane, geografski ili društveno, te na ovaj ili onaj način napuštene ili prepuštene same sebi'', kaže Luiza Bouharaoua. A slaže se i Monika Herceg: ''Samo čitanje i pisanje može biti i način na koji se nosimo s traumom, a i društvena je odgovornost omogućiti sadržaj za ljude na tom području koje se već sada ponovno zaboravlja. Čitanje na moćan alat, prijatelj za zauvijek.''


Izvor: Jutarnji.hr

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu