Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Martini Vidaić Nagrada Europske unije za književnost!

Large najnovije fotka
Utorak
02.05.2023.

Iz Leipziga nam stižu odlične vijesti – Martina Vidaić proglašena je dobitnicom Europske nagrade za književnost za roman Stjenice (Naklada Ljevak).

Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja se dodjeljuje novim književnim glasovima diljem Europe, a cilj joj je istaknuti bogatstvo suvremene europske literature. 

"Stjenice, novi roman pjesnikinje i prozaistice Martine Vidaić, iznova otkriva autoričin profinjeni pripovjedački talent i moć da izgradi kompleksan, slojevit, no čvrsto vođen i pažljivo postavljen pripovjedni svijet, u čijem je središtu pusta egzistencija kroz koju propuhuje sad jedak sad nježan ali uvijek razoran humor, kakav može postići samo intelektualno i pjesnički cizelirano pismo. Iz ravnine teksta opako precizno izvučeni su likovi, matematički fino opisani do u najsitniji detalj, a rapidografom izneseni i najfiniji, efemerni detalji koji nam u zbilji redovito promaknu, ali obično čine ključni dio osobe i pružaju uvid u srce njezine tame.

Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstruiranju urušene kuće vlastite porodice, ispod čije se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja Stjenice među vrhunska ostvarenja suvremenog hrvatskog romana", stoji u opisu knjige.

Europski žiri pohvalio je i sljedeće romane, abecednim redom prema zemlji iz koje dolaze: Hari N. Spanou, The Outpost (Cipar), Tõnis Tootsen, Pâté of the Apes: One Primate’s Thoughts and Memories (Estonija), Iida Rauma, Destruction (Finska), Maud SimonnotThe Hour of Birds (Francuska) i Ag Apolloni, Red Riding Hood, a fairy tale for adults (Kosovo).

Svi nominirani autori bit će promovirani diljem Europe, s ciljem dosezanja šire međunarodne publike i povezivanja s čitateljima i čitateljicama izvan njihovih nacionalnih i jezičnih granica.

Vrijedi dodati da je Vidaić za ovaj roman prošle godine dobila i književnu nagradu Štefica Cvek. Autorici smo postavili i nekoliko blic pitanja o romanu, škicnite ih ovdje.

Čestitamo!

Izvor: European Union Prize for Literature.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu