Page arrow

Međunarodni Booker za Gospodinova

Large 1

Foto: The Booker Prizes

Srijeda
24.05.2023.

Međunarodni Booker u 2023. godini otišao je u ruke Georgija Gospodinova za Vremensko utočište!

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se autorima i prevoditeljima najboljih romana prevedenih na engleski jezik, a u ovom slučaju to je Angela Rodel. Roman u prijevodu Ksenije Banović možete čitati i na hrvatskom jeziku. 

U zgradi boje breskve u Zürichu, okruženoj nezaboravcima posutom livadom, zagonetni Gaustin otvara svoju prvu Kliniku za prošlost, ustanovu koja nudi inovativno liječenje oboljelima od Alzheimerove bolesti. Svaki kat minuciozno rekonstruira neko od desetljeća prošlog stoljeća omogućujući pacijentima da zakorače u sobe svoga djetinjstva, ili svojih najsretnijih godina, kako bi otključali ono što je ostalo od uspomena koje nezadrživo blijede. Pripovjedač, pisac koji ima "nos za prošlost", postaje Gaustinov pomoćnik, a zadatak mu je prikupiti, katalogizirati i opisati važne, ali i najsitnije tragove prošlosti, od namještaja iz sedamdesetih, preko najslušanije pjesme na top-listama 1965. i čahure iz 1942., do nostalgičnih mirisa i tračaka poslijepodnevne svjetlosti. Kako šarada postaje sve uvjerljivija, sve veći broj sasvim zdravih ljudi želi u kliniku ne bi li pobjegli iz slijepe ulice svog života. A onda je prošlost krenula u osvajanje svijeta...

U briljantno inventivnom romanu Vremensko utočište, svom tour de forceu, nagrađivani bugarski pisac Georgi Gospodinov propituje osobno i političko biće pozivajući nas da pogledamo u zavodljivo zrcalo sjećanja. Velika priča o vremenskim utočištima koja gradimo onda kada je budućnost otkazana, a sadašnjost nam nije više dom.

U užem izboru bili su sljedeći romani: Guadalupe NettelStill Born (Meksiko), GauZ'Standing Heavy (Obala Bjelokosti), Maryse CondéThe Gospel According to the New World (Francuska), Cheon Myeong-kwanWhale (Južna Koreja) i Eva BaltasarBoulder (Španjolska).

Više o romanu možete saznati na službenoj stranici nagrade.

Čestitamo! 

Izvor: The Booker Prizes

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu