Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Novi naslovi pjesnikinja na BEK-u

Large za objavu
Ponedjeljak
04.04.2022.

Sedam novih besplatnih pjesničkih naslova nagrađivanih hrvatskih autorica odsad je dostupno na portalu Besplatne elektroničke knjige!

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige ovogodišnji ženski pjesnički blok sa sedam novih naslova: Sunce na šalteru Julijane Adamović, Balada o neizrecivom Gordane Benić, Ugovor s prašinom Lane Derkač, Lunule Andrijane Kos Lajtman, Ornamenti pada Tomice Šćavine, Bezbroj i druge jednine Nade Topić i Mehanika peluda Martine Vidaić.

Objavom novog bloka čitateljima su na mrežnim stranicama projekta na raspolaganju 232 naslova hrvatskih autorica i autora, a čak 132 pjesničke su zbirke i izbori iz pjesničkih opusa. Samo tijekom prošle godine naslovi suvremene hrvatske poezije čitani su 68 869 puta, dok su u zadnjih 20 godina čitani 690 919 puta.

Sunce na šalteru Julijane Adamović zasad je jedina pjesnička knjiga ugledne i nagrađivane prozne autorice. Zbirka je niz mahom ljubavnih poslanica neimenovanom Njemu, poduprtih metaforom, ironijom i diskretnim, ali zamjetnim društvenopolitičkim žaokama. Sunce na šalteru ovu prozaisticu otkriva i kao vještu, nepretencioznu pjesnikinju koja ne zazire niti od emocije niti od angažmana, premda uvelike daje prednost onome prvom. Time vraća poeziju u komorno, intimno, odakle poezija obično i kreće u svijet ispunjen parolama i kompleksnim odnosima podložnijima proznom izričaju. 

Po mnogima prijelomna zbirka u stvaralaštvu Gordane Benić Balada o neizrecivom ne iznevjerava očekivanja izazvana naslovom – u mjeri u kojoj je to uopće moguće. Taj canto general napisan je i objavljen u godinama u kojima su zacrtane mnoge od odrednica prve četvrti 21. stoljeća, a koja se već bliži svojem kraju. Čitatelje može opravdano podsjetiti na bilo što od sljedećeg: lirski dnevnik, dnevnik učenja i spoznaje, panoramski pregled stanja znanosti, vremensku lentu budućnosti s kraja nekog astronomskog izdanja, pokušaj stvaranja svemira u okvirima korica knjige. Najtočnije je reći da je Balada o neizrecivom kombinacija svega navedenog, začudan i osebujan tekst u kojem je lako uživati.

Ugovor s prašinom Lane Derkač opsežan je i dubinski uvid u poetiku ugledne i utjecajne pjesnikinje; zbirka koja svakako može poslužiti i kao uvod i kao rezime autoričine poetike. Bogata slikovitost i metaforika, ravničarska melankolija, komorni ugođaji malih zatvorenih prostora, svitanja i sumraci, intimizam i kozmopolitizam neka su od obilježja ove, na više razina dojmljive, poezije.

Andrijana Kos Lajtman, uspješna pjesnikinja i književna stručnjakinja, stvaralački se trudi dokazati i raznovrsnošću stilskih pristupa koje primjenjuje u različitim knjigama. Relativno rana zbirka Lunule iz 2012 godine., nagrađena 'Dobrišom Cesarićem', jezično je vrlo razigrana, ritmički skakutava te obiluje referencama na druge knjige i reakcijama na njih. Lunule će pružiti užitak svakom čitatelju-istraživaču.

Zbirka poezije psihologinje, predavačice kreativnog pisanja i autorice triju romana Tomice Šćavine, Ornamenti pada probrani su skup otvorenih pjesničkih komada čija kratkoća i istovremena metaforička gustoća prizivaju, doista, svojevrsne jezične ornamente - ali bez kiča. Njih čitatelj može rasplitati na više načina, ovisno o vlastitom iskustvu i kutu iz kojeg prilazi tekstu.

Koliko puta treba preklopiti list papira pa da se stigne do Mjeseca? Bezbroj i druge jednine, treća pjesnička zbirka Solinjanke Nade Topić, autorice zapaženih zbirki Otac i Sestra, svojim domišljatim konceptom teži k ispunjenju obećanja beskonačnosti iz naslova. Autorica se ipak zaustavlja na dohvatljivom broju deset i ispunjava tako zacrtani prostor cijelim univerzumom likova i priča, mitoloških, povijesnih i zemljopisnih blaga. Tako dokazuje da je i najmanji djelić svijeta više nego dovoljno velik za bujanje svijesti i mašte.

"Najveći doprinos portala Besplatne elektroničke knjige smatram vidljivost i dostupnost knjiga vrijednih čitateljske pozornosti, a do kojih iz različitih razloga nismo uvijek u mogućnosti doći. Na portalu je 2020. godine objavljena zbirka Meteorologija tijela što mi je posebno drago jer je tu knjigu objavila Gradska knjižnica Solin, dakle mali nakladnik bez distribucijske mreže. Veseli me što je i zbirka Bezbroj i druge jednine dobila svoje elektroničko izdanje. Iako se dio pjesama iz knjige može naći na raznim književnim portalima, zbirka je koncipirana tako da potpuni smisao i značenje dobiva u svojoj cjelini. Meteorologija tijela i Bezbroj i druge jednine tematski su oprečne zbirke, prva govori o iskustvu tijela, o tijelu kao unutarnjem prostoru, a druga se bavi onim izvanjskim i funkcionira kao mali osobni imaginarij ili katalog svijeta. U formalnom smislu te su knjige i vrlo srodne jer su obje konceptualne", izjavila je Topić. 

Prva dobitnica Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju, Mehanika peluda Martine Vidaić treća je u nizu hvaljenih zbirki ove autorice. To je pregnantna, aktualna i uspješno izvedena studija svakodnevice i ljudske situacije, majstorski tečaj stavljanja u tuđu kožu, album višeglasnih sastavaka u kojima autorica izdiže tihe vapaje raznih osoba i poluosoba na visinu poetske ispovijesti.

"Moja prva zbirka pjesama, Era gmazova, izašla je 2011., ali se u smislu šire vidljivosti može reći da je zapravo izašla 2017., u sklopu projekta Besplatne elektroničke knjige. I dok je do tiskanog izdanja te zbirke i dan-danas skoro nemoguće doći, na BEK-u knjiga ima sasvim solidnu, za mene i pomalo iznenađujuću čitanost. Mehanika peluda od samog je početka znatno zapaženije djelo pa ne očekujem da će njeno elektroničko izdanje imati utjecaj na recepciju knjige kakav je imalo kod prethodnice, ali vjerujem da će i u tom slučaju, u skladu sa statistikom BEK-a, čitanost biti znatno veća no u tiskanom obliku. Četiri godine nakon originalnog izdanja vrijeme je da i toj knjizi udahnemo novi digitalni život", zaključila je Vidaić.

Nedavno je BEK-ov dvadeseti rođendan bio povod za razgovor s Krešimirom Pintarićem, pokretačem i voditeljem projekta, a doznali smo više o njihovim počecima, čitateljskim navikama u Hrvata, institucionalnoj podršci i njenom izostanku i brojnim drugim temama. 

Začinite ovaj sunčani ponedjeljak s uvijek dostupnom poezijom na BEK-u!

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design   2024 01 15t132127.662 15.01.2024.

Eks. prakse: udvajanje // Luka Bekavac (& 2109)

Na posljednjoj tribini u 2023. godini gostovao je Luka Bekavac, jedan od najzanimljivijih pisaca suvremene književne scene.

Intervju
Homepage  usa4210 barcelona  34 24.03.2022.

'Čitateljska publika ne postoji u vakuumu, čitatelji su i gledatelji, i slušatelji, i posjetitelji.'

S Krešimirom Pintarićem razgovarali smo o projektu Besplatne elektroničke knjige, njihovih prvih dvadeset godina i planovima za narednih dvadeset.

Piše: Ivana Dražić

Kritike
Homepage oslo 23.10.2017.

Roman piše živote

'Dnevnik jednog nomada' Bekima Sejranovića može i ne mora biti točan, ali je dokaz da autor i kada piše o sebi piše o svima koji ga čitaju.

Piše: Dalibor Plečić

U fokusu
Homepage eu 15.03.2017.

Novi europski kanon?

Što je 'Nagrada EU za književnost', kako se dodjeljuje i koja je njena uloga u stvaranju zajedničke europske kulture?

Piše: Lina Gonan

Kritike
Homepage grom 10.01.2016.

Od umijeća čitanja prema pisanju

Temeljita studija 'Prema singularnosti' Luke Bekavca prikazuje odnos Derride i književnosti, ali dotiče se spektra tema koje uveliko nadilaze književnost.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
Homepage my bloody valentine 30.11.2015.

Noise Slawonische Kunst

Luka Bekavac je odličnim romanom 'Policijski sat' zaključio kroniku koja je najuspješnije spajanje visoke i niske književnosti na našim prostorima još od Pekića.

Piše: Marjan Čakarević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu