Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Novi naslovi suvremenih pjesnika na BEK-u

Large mu%c5%a1ki pjesni%c4%8dki blok 2022
Ponedjeljak
06.06.2022.

Ako ste se tijekom vikenda zaželjeli dobre poezije, a knjižnica vam ovih dana nikako nije usput, evo rješenja!

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige ovogodišnji "muški pjesnički blok", odnosno sedam novih naslova nagrađivanih hrvatskih pjesnika. Radi se o Pobuni obješenih Tomice Bajsića, 100 komada Vlade Bulića, Je li to sve Drage Glamuzine, Nominativu Hrvoja Jurića, Znaku u sjeni Dražena Katunarića, Café Apollinaireu Damira Šodana i Mrtvom je jasno Ivana Zrinušića.

Zbirka Pobuna obješenih upečatljiv je spoj lirskih i putopisno-proznih tendencija pjesništva Tomice Bajsića, prevladavajuće stvarnosnog registra. Putopisni subjekt njegove poezije prolazi, kako egzotičnim krajevima, tako i bližom i daljom osobnom, nacionalnom i globalnom poviješću, mitologijom, iskustvom. Bulićeva zbirka stihova, naslovljena 100 komada, dobila je Nagradu SC-a za prvu knjigu, a po ocjeni Branka Maleša, riječ je, uz svojedobnu zbirku Tatjane Gromače (Nešto nije u redu?), o jednoj od najboljih prvih knjiga poezije s kraja prošlog i početka ovog stoljeća.

Stihovno bilježeći ponekad dramatične, ponekad posve uobičajene fragmente iz obiteljske svakodnevice, Glamuzina stalno miješa dnevno i oduhovljeno, što podcrtava neke nove smjerove njegova poetskog nacrta, ostajući dakako i dalje vjeran strategiji koju uglavnom prepoznajemo kao jednu od inačica lirske neoegzistencije, ističe u svom osvrtu na zbirku Je li to sve Marko Pogačar.

Goranom za mlade pjesnike nagrađena zbirka Nominativ Hrvoja Jurića pojavljuje se četvrt stoljeća nakon uknjiženja u svojem izvornom, dosad neobjavljenom obliku, kako ju je autor u početku zamislio. Svojim postrazlogovskim neoegzistencijalizmom, s elementima ekspresionizma, Jurićev lirski i proznolirski svijet unosi svježinu u domaće pjesničko polje, ali se potvrđuje i kao jedan od preteča suvremenih poetičkih strujanja.

Možda najveća privlačnost najrecentnije pjesničke zbirke Dražena Katunarića Znak u sjeni, krije se u njezinoj raznovrsnosti: ciklusi u koje je podijeljena "u znaku" su elemenata, pa se tako mijenja i fokus Katunarićevih pjesama. Iako su sjećanje i prolaznost, važni motivi teksta, Katunarićev se znak, pored ostalog, "igra" i "putuje", pa ćemo u zbirci pronaći bilješke s dalekih lutanja, kao i nekoliko razigranijih, dosjetljivih sastavaka.

Pišući o Šodanovoj zbirci Café Apollinaire Sanjin Sorel ističe kako su rijetke knjige koje iznenađuju lakoćom, a da su miljama daleko od brbljanja o svakodnevnim banalijama, knjige koje još uvijek njeguju kultiviranost, koje se ne iscrpljuju u tautologijama, one gotovo da su arhaične, utoliko su poželjnije, namijenjene pažljivijem čitatelju. Mrtvom je jasno, kao uostalom i sve druge Zrinušićeve poetske zbirke i proze, upečatljivi su, u domaćem pjesničkom polju možda najuspjeliji komadi neobitničke poetike. Izravnost, ironija, lirska sažetost i stvarnosna narativnost neka su od najvidljivijih obilježja ove poezije.

Treba napomenuti da su novi naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje. Uživajte u svježe objavljenoj poeziji online!

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design   2024 01 15t132127.662 15.01.2024.

Eks. prakse: udvajanje // Luka Bekavac (& 2109)

Na posljednjoj tribini u 2023. godini gostovao je Luka Bekavac, jedan od najzanimljivijih pisaca suvremene književne scene.

Intervju
Homepage  usa4210 barcelona  34 24.03.2022.

'Čitateljska publika ne postoji u vakuumu, čitatelji su i gledatelji, i slušatelji, i posjetitelji.'

S Krešimirom Pintarićem razgovarali smo o projektu Besplatne elektroničke knjige, njihovih prvih dvadeset godina i planovima za narednih dvadeset.

Piše: Ivana Dražić

Kritike
Homepage oslo 23.10.2017.

Roman piše živote

'Dnevnik jednog nomada' Bekima Sejranovića može i ne mora biti točan, ali je dokaz da autor i kada piše o sebi piše o svima koji ga čitaju.

Piše: Dalibor Plečić

U fokusu
Homepage eu 15.03.2017.

Novi europski kanon?

Što je 'Nagrada EU za književnost', kako se dodjeljuje i koja je njena uloga u stvaranju zajedničke europske kulture?

Piše: Lina Gonan

Kritike
Homepage grom 10.01.2016.

Od umijeća čitanja prema pisanju

Temeljita studija 'Prema singularnosti' Luke Bekavca prikazuje odnos Derride i književnosti, ali dotiče se spektra tema koje uveliko nadilaze književnost.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
Homepage my bloody valentine 30.11.2015.

Noise Slawonische Kunst

Luka Bekavac je odličnim romanom 'Policijski sat' zaključio kroniku koja je najuspješnije spajanje visoke i niske književnosti na našim prostorima još od Pekića.

Piše: Marjan Čakarević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu