Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predstavljanje knjige 'Mjesečareva lekcija'

Large novo

Kolaž.

Četvrtak
15.12.2022.

U naše krajeve stigao je jedan zanimljivi naslov na portugalskom, a za njim dolazi i njegov autor. 

Promocija romana Mjesečareva lekcija portugalskog autora Frederica Pedreire održat će se 16. prosinca u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Uz autora, o knjizi će govoriti Tanja TarbukDean Trdak i Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva, veleposlanica Portugala.

Ovaj roman dobitnik je Europske nagrade za književnost 2021. godine, a priča slijedi dječaka opsjednutog mršavljenjem koji provodi beskonačne ljetne praznike kod djeda i bake u mitskoj "zelenoj kući", gdje su njegov otac i stričevi za sobom ostavili riznicu predmeta i uspomena. On i brat neprekidno gledaju videosnimku finala Kupa europskih prvaka 1990. između Milana i Benfice, i nitko ne primijeti kad obiteljski pas pretrpi napadaj padavice. Za vrućih ljetnih noći dječak sanjari pred plakatima s reklamama za marke cigareta i likovima slavnih automobilista poput Fittipaldija i Prosta. Zelena kuća ima golemu knjižnicu, ostavštinu dječakova pradjeda koji se svojedobno zbližio sa slavnim portugalskim književnikom Fernandom Pessoom.

Dječak se od nogometa okreće prema nepreglednim nizovima prašnjavih knjiga: preispituje izbor pretka kojeg je vidio jednom-dvaput u životu i pamti ga kao oronula starca. Traži sebe, od putovanja s majkom u SAD, Tunis i Alžir, do razdoblja tjeskobe i sumnje u zagušljivoj sobi studentskog doma. Promeće se u mladog čovjeka koji, među suludim studentima iz cijelog svijeta, zaključi da nije trebao napustiti domovinu i prezre ideju kozmopolitizma. No čeka ga novi prijatelj, nova obitelj. Hoće li to biti dovoljno da mu prošlost dobije smisao i da je poveže s budućnošću koju si je zacrtao?

Spriječe li vas obveze u petak, autora možete uloviti i idući dan. Frederico Pedreira čitat će svoju poeziju na Jutru poezije, u subotu 17. prosinca s početkom u 12 sati. Prijevod će čitati polaznici portugalskih prevodilačkih radionica Translab, koje se odvijaju pod menorstvom Tanje Tarbuk i Deana Trdaka.

Frederico Pedreira rođen je 1983. godine. Objavio je šest knjiga poezije, dva romana, zbirku kratkih priča i knjigu eseja. Roman Mjesečareva lekcija dobio je Nagradu Europske unije za književnost i Nagradu Eça de Queiroz. Nedavno je objavio knjigu eseja Um virar de costas sedutor (Zavodničko okretanje leđa) i zbirku poezije Coração Lento (Sporo srce). Nakon magisterija na Royal Hollowayu, University of London, vraća se u Portugal i bavi se prevođenjem, knjižarstvom i novinarstvom. Doktorirao je teoriju književnosti na Sveučilištu u Lisabonu, a za knjigu Uma aproximação à estranheza (Jedan pristup neobičnome), temeljenu na disertaciji, dobio je Nagradu INCM / Vasco Graça Moura za najbolji esej iz humanističkih znanosti 2016. godine.

Nama ovo zvuči dosta dobro!

Izvor: Vuković&Runjić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu