Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predstavljanje knjige 'Pisma Ireni'

Large za fotku novo

S naslovnice knjige.

Ponedjeljak
27.06.2022.

Ako se u morskom hladu palmi niste uspjeli skloniti od rekordnih vrućina, ne očajavajte! Utočište možete, kao i uvijek, pronaći u okrilju knjižnice. 

Uputite li se po neko dobro štivo (za neodlučne, evo 17 lako-teških preporuka), skrenite i na predstavljanje knjige Pisma Ireni (Naklada Ljevak) u utorak u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, na čemu će vam, usudili bismo se prognozirati, pozavidjeti prijatelji i kolege izvan Zagreba. Knjigu su priredile dr. sc. Sandra Križić Roban i dr. sc. Nives Tomašević

Irenu Vrkljan poznajemo kao autoricu koja je inaugurirala autobiografsko pismo hrvatske književnosti kraja 20. stoljeća i početka 21. stoljeća, od romana Svila, škare preko Marine ili o biografiji do Pisma u pismu te Rastanka i potonuća, knjige koja se čita kao čudesna posveta starosti. Autorica izuzetno bogata opusa, aktivno je sudjelovala u kulturnom i društvenom životu, prijateljujući s brojnim umjetnicima, kazališnim djelatnicima, književnicima.

Pisma Ireni svjedočanstvo su naše kulture i umjetnosti dvadesetog stoljeća te su kao takva prvi put predstavljena javnosti. Uz pogovor Sandre Križić Roban, prikazana su mnogobrojna pisma, crteži i razglednice koje su Ireni upućivali njezini prijatelji. U knjizi se nalaze pisma Bele i Miroslava KrležeMarka RistićaVlade KristlaMiljenka Stančića, Stanka Lasića, Gabrijela Stupice, Ljube Jovića, Tonka Šoljana, Ivana Picelja, Zlatka Boureka i mnogih drugih koji su ostavili snažan trag u hrvatskoj književnosti i umjetnosti.

U tim pismima saznajemo i neke druge osobine naše vrhunske književnice te upoznajemo godine kada je naša hrvatska kultura bila u najvećem zamahu, a upoznajemo se s mnogim estetskim, umjetničkim, a ponekad i ideološkim odrednicama i kontroverzama dvadesetog stoljeća. O svemu tome će u utorak više govoriti dr. sc. Anita Peti Stantić, dr. sc. Ivana Mance i dr. sc. Helena Sablić Tomić, uz priređivačice. 

Ova knjiga ujedno je i lijep spomenar sad već zaboravljene forme pisma. Hm, poznaje li generacija Z svijet bez ekrana, pitamo se. Znaju li što je nalivpero? U svakom slučaju, mi se uvijek nadamo barem jednoj razglednici s mora.

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage pexels clive kim 4220961 24.05.2021.

Žudnja za prošlim vremenima

Svibanjski susret Čitateljskog kluba 'Plus' bio je posvećen raspravi o kratkom romanu 'Posljednje putovanje u Beč' Irene Vrkljan, a ovo su dojmovi. 

Piše: Sara Tomac

Kritike
Homepage forest 1031022 1280 21.01.2019.

Poetika ništavila

'Pjesme, nepjesme' Irene Vrkljan prati uredan konceptualni lûk, ali i jasni strukturni problemi.

Piše: Lucija Butković

Kritike
Homepage rastanak i potonuce 17.10.2012.

Criticize this!: 'Rastanak i potonuće'

Priče, umjesto da budu od središnjeg interesa, služe samo za ilustraciju ideja izraženih u dnevniku.

Preporuke
Homepage 645 29.01.2008.

Začitavanje: 'Dnevnik zaboravljene mladosti'

U moru knjiga napučenih biografskim podacima ovo je jedna koja ponešto odudara od ustaljenog kanona modernog izdavaštva.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu