Predstavljanje knjige Tomislava Brleka

Petak
10.02.2023.

Pred nama je predstavljanje knjige za kojom će posegnuti, ne samo ljubitelji poezije i studenti književnosti kako bi si olakšali polaganje ispita, već i svi znatiželjnici koji će se, iz jedne druge perspektive, moći upoznati s modernom poezijom. 

Pridružite se predstavljanju knjige Od Matoša do Maleša Tomislava Brleka koje će se održati u četvrtak, 16. veljače, s početkom u 19 sati u Tvornici kulture – Mali pogon (Šubićeva 2) u Zagrebu.

O knjizi će razgovarati Andrea Milanko, Slaven Jurić, urednik Nenad Rizvanović te autor Tomislav Brlek.

Odlika je ovog izbora da daleko veći prostor daje znatno manjem broju pjesnika ključnih za moderno pjesništvo dvadesetog stoljeća. Umjesto da se opusi svedu na tobože karakteristična ostvarenja, "skučujući njihovu bujnost u odviše uske razmjere" (Mihovil Kombol), ne bi li se zauzvrat uvrstilo što više navodno reprezentativnih usmjerenja u svrhu ilustracije "prividne pluralnosti koja samo kvantitativno varira i kombinira već poznate elemente" (Zvonimir Mrkonjić), pokušalo se predstaviti razvedenost poetskih težnji i različitost oblikovnih rješenja.

Nastojeći zastupati interese čitateljske dispozicije određene shvaćanjem pisanja u perspektivi "književnosti koja samu sebe kao književnost dovodi u pitanje" (Shoshana Felman), uvršteni su tekstovi za koje se pokazuje da su "bili u svom vremenu i ostali u našem vremenu apsolutno moderni" (Marko Ristić), a izostavljeno sve što taj kriterij ne zadovoljava, koliko god bilo karakteristično, pa i kvantitativno dominantno ili recepcijski privilegirano.

Antologija je zamišljena kao cjelina koja predočuje specifičnu logiku, pri čemu, jasno, nije riječ ni o kakvoj kvazi-evolutivnoj putanji, nego o poetskoj morfologiji koja se očituje u načinima nadovezivanja na prethodno ostvareno, što, ne samo da ne isključuje, već dapače pretpostavlja, kako otklone, tako i osporavanja. Nije u pitanju proces, već evaluacijska perspektiva, koja nam omogućuje uvid u suptilnije načine povezivanja djelā od jednosmjernog pseudoprogresivnog kretanja. Prateći protejske preobrazbe jedne od ključnih književnih paradigmi, ova antologija od Matoša do Maleša iscrtava jasno isprativ luk, u čijoj napetosti rezonira njezina lovina: rijetka, zlatna zvjerka moderne pjesme.

Ako ste u gužvi, a ne biste voljeli propustiti događaj, kliknite na link eventa koji će vas podsjetiti da je četvrtak dan za poeziju. 

Mi se veselimo! 

Izvor: Facebook.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu