Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pripreme za akciju

Large 1
Petak
14.04.2023.

Pred nama je još jedna akcija kojoj se uvijek veselimo: Booksina akcija razmjene knjiga Svi za knjigu, knjiga za svakoga!, kojom ćemo prigodno proslaviti i ovogodišnju Noć knjige. 

Pozivamo vas da u subotu, 22. travnja dođete do Martićeve, pregledate knjige koje smo pomno odabrali za vas i pružite im novi čitateljski dom. Dođite na druženje, dajte ili ulovite koju dobru književnu preporuku, prelistajte što vam nudimo, a maaali dio onoga što smo vam pripremili pažljivo smo saželi u kratki pregled koji slijedi.

Jedan od naslova koji će vas dočekati je autobiografski roman Nepokopana prošlost Lászla Végela. Radi se o pomno konstruiranom vremenskom stroju koji oslikava razdoblje od 1941. do 1990. godine, prateći povijesna zbivanja kroz prizmu obiteljskih odnosa i događaja u mikrosvijetu Végelovih. U priču je upletena kemijska olovka dobivena iz Amerike, majčine francuske kremšnite i skriveni radioaparat na kojem se slušao Radio Slobodna Europa, a na koji točno način, moći ćete otkriti ukoliko među prvima stignete do Bookse.  

Naići ćete i na knjigu pjesničkih proza Dubravka Detonija, zabilježenih u obliku dnevnika pod naslovom Veliki lavež u kojoj se razaznaju sve moguće vrste i podvrste laveža, od mirnog i nepretencioznog, preko radosno hihotavog, histeričnog i raspojasanog, do izgubljenog, prestrašeno tužnog, grubog, bijesnog i očajničkog. Sve može biti predmet igre i smijeha, sve naučeno – banalno je i suvišno, a valja tragati za novim, neobjašnjivim spojevima. Pronađite ih upravo u ovoj knjizi!

Ljiljan iz sjene druga je knjiga međunarodno uspješne trilogije Ubojstva na otoku u kojoj policijskim istražiteljima Hanni Duncker i Eriku Lindgrenu otkucava sat dok tragaju za ubojicom i nestalim djetetom. Johanna Mo je hvaljena švedska autorica, a u ovoj knjizi nesumnjivo će uživati svi zaljubljenici u kriminalističke priče.

Stižemo i do knjige Zakrpan Philippea Lançona, novinara, pisca i književnog kritičara koji je preživio napad na redakciju časopisa Charlie Hebdo, o čemu možete čitati upravo u ovom naslovu. Knjiga je prevedena na brojne jezike te od čitatelja i kritike hvaljena kao univerzalno remek-djelo, kao knjiga koja se svojom humanošću opire svakom nasilju i barbarizmu.

Kako je to kada nekadašnja lektorica gubi riječi, ali i općenito o važnosti riječi i o daru govorenja, o nužnosti razgovaranja i izgovaranja zahvalnosti koju osjećamo prema drugima, o svemu tome možete razmišljati prilikom čitanja romana Zahvalnosti Delphine de Vigan

Dodat ćemo ovom popisu i još jedan domaći naslov. Radi se o Peléovom priručniku Dragana Juraka koji je dobitnik V.B.Z.-ove književne nagrade 2022. godine za najbolji neobjavljeni roman. Što se dogodi kada neimenovanom književnom kritičaru poštom (i to je već dovoljno čudno!) pristigne nenaslovljena knjiga? Bijelih korica, bez imena autora ili informacija o izdavaču. Autor kojemu je tekst pripisan je - ni manje ni više - Eusébio Armando Batistuta Pelé. Ova premisa zvuči nam kao dobar mamac za čitanje. Možda će u odluci da ga pokupite pripomoći i odlična kritika romana koju je napisao Matija Prica.

Sugerirat ćemo i sljedeća dva naslova: Opečeni vatrom Jaumea Cabréa i U zemlji drugih Leïle Slimani.

Opečeni vatrom uzbudljiva je priča o nemogućoj ljubavi, nevinima koji upadaju u nevolje sa zakonom, misterioznoj ženi pogođenoj teškim nesrećama, ljudima čija je tragična sudbina upisana u korijenima njihova života i svijeta i nemilosrdno ih progoni. Korijeni su ujedno i epicentar romana U zemlji drugih, a radi se o obiteljskoj sagi o svim nadanjima, strahovima, ljubavima i mržnjama koje je proizvelo dvadeseto stoljeće. Nećemo se puno hvaliti, ali ovo su definitivno dobri teaseri!

Iduću subotu podružite se s nama i našim dragim volonterima od 11 do 16 sati u Booksi, pregledajte sve knjige i pronađite nešto za sebe. Vjerujemo da već znate, ali napomena za svaki slučaj: dođite s praznim ruksacima tako da nam možete pokupiti što više knjiga!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu