Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Prvi audio izvornik u nas

Large yarenci hdz tt tihvpyom unsplash

Yarenci Hdz, Unsplash. 

Srijeda
18.08.2021.

Veliku novost u polju domaće proizvodnje audio knjiga donose esejistica, književna kritičarka i urednica Katarina Luketić te platforma book&zvook. Ljubitelji audio formata možda i ne razmišljaju o tome, no rijetko će se zateći da slušaju nešto što već ranije nije objavljeno u formi tiskane knjige. Knjiga Balkanska predavanja: šest prijedloga za sljedeće desetljeće upravo je to - prva originalna audio knjiga objavljena u nas.

Autorica i book&zvook knjigu suizdaju, a slušanje traje ukupno 5 sati i 11 minuta. ''Audio forme same po sebi uvijek pružaju posebne uvide i izazivaju specifične doživljaje, nadam se tako da će i ova knjiga sa svojim zvučnim ambijentom pružiti slušateljima/čitateljima neke takve posebne doživljaje i uvide o književnosti'', kaže autorica. Knjiga je posvećena književnosti balkanskog prostora i u njoj se želi afirmirati ono najbolje što je – po mišljenju autorice – u njoj nastalo posljednjih desetljeća. 

Luketić je inspirirana bila knjigom Itala Calvina Američka predavanja: šest prijedloga za sljedeće tisućljeće u kojoj je Calvino odabrao šest književnih vrijednosti koje treba sačuvati i ponijeti u novo tisućljeće. Ona odabire drugih šest pojmova koje iz njezine kritičarsko-čitateljske vizure treba sačuvati za budućnost i preko kojih interpretira balkansku suvremenu književnost.

''Knjige pisane samo za audio već su se uvriježile u svijetu. I mi sada imamo book&zvook izvornik, i to ne bilo kakav, već promišljeni tekst ozbiljne autorice i vrsne urednice. Stvorili smo vrijedno izdanje s mnoštvom glumačkih glasova koji su interpretirali izabrane književne ulomke i donijeli posebnu dimenziju tom izdanju i tom doživljaju'', kažu izdavačice Ljubica Letinić i Lana Deban.

Aplikacija book&zvook dostupna je za sve pametne uređaje putem platformi Google Play Store, Apple App Store i Huawei Gallery, a ulomke iz audio knjige Katarine Luketić možete poslušati ovdje.

Pozdravljamo ovaj književni novitet, a veselimo se i idućima!


Izvor: book&zvook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu