Page arrow

Saši Iliću NIN-ova nagrada

Large ninova nagrada roman godine
Nedjelja
19.01.2020.

Ovogodišnji, 66. dobitnik NIN-ove nagrade je Saša Ilić za roman Pas i kontrabas, saopćio je žiri na konferenciji za novinare.

Žiri je istaknuo da je nagrađeni roman "kompleksna priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umetnosti, ispričana postupkom koji ukršta mnoštvo pripovednih perspektiva i nudi zaokruženu sliku savremenog razdrobljenog sveta",  te "povratak velikoj naraciji i hrabro suočavanje sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju naše društvo", riječima Teofila Pančića, prenosi SEEcult.

Da podsjetimo, Saša Ilić uredio je antologiju nove albanske književnosti Kosova Iz Prištine, s ljubavlju, koju smo objavili u sklopu Revije malih književnosti: Kosovo. S Jetonom Nezirajem na portalu vodio je Prepisku izdajnika - o tome kako su tekle pripreme za izdavanje dvije književne antologije - suvremene proze Prištine i Beograda.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su i romani:

- Mulat albino komarac Steva Grabovca (Imprimatur);

- Grozota ili… Slobodana Tišme (Čarobna knjiga);

Yugoslav Ane Vučković (Partizanska knjiga); 

Po šumama i gorama Milenka Bodirogića (Orfelin);

Žiri NIN-ove nagrade kritike čine: Branko KukićIvan MilenkovićMarjan ČakarevićMarija Nenezić i Teofil Pančić (predsjednik), a jučer je grupa nezadovoljnih autora u pismu javnosti saopćila da bojkotira nagradu

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu