Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sedmi Bookstan

Large novo za fotku

Foto: Bookstan Sarajevo, 'Facebook'

Ponedjeljak
27.06.2022.

Opasno nam se bliži srpanj, s njim i jedan od naših najdražih regionalnih književnih festivala! 

Sedmi po redu međunarodni festival književnosti Bookstan održat će se od 6. do 9. srpnja u Sarajevu. Festival je tradicionalno zamišljen kao prostor povezivanja Istoka i Zapada, u čijem su središtu čovjek i njegova priča, a ovogodišnja tema je Stanje opsade.

Zadanom temom nastoji se skrenuti pozornost na stanje opsade kao književni motiv, prisutan u djelima nekolicine suvremenih autora i autorica, koji dolaze iz Ukrajine, Palestine, Irana i drugih država. S druge strane, Bookstan prepoznaje sam proces stvaranja književnog djela kao mehanizam opsade, dakle umjetnost kao gotovo voajerski čin vrebanja života kroz izvjestan okvir, traženje novog značenja i prevladavanje banalnosti.

Ovogodišnji Bookstan poželjet će dobrodošlicu autorima i autoricama čiji narativi o opsadi, kao i narativi koji opsjedaju stvarnost, postavljaju pitanje o moći književnosti da biva utočištem, ali i bojištem života.

U Sarajevo stiže francuski romanopisac Mathias Énard, turska književnica Defne Suman, francuska novinarka Delphine Minoui koja se bavi temama vezanim uz Iran i Bliski Istok, palestinska spisateljica i esejistica Adania Shibli, a za moderiranje nekih razgovora bit će zadužen američki pisac i književni kritičar John Freeman. Na festivalu će se predstaviti knjige Mahmouda Darwisha, Igora Borozana, Lane Bastašić, Adama Zagajewskog, Ivane Bodrožić, Selvedina Avdića, Magdalene Blažević i brojnih drugih zapaženih autorica i autora u regiji i šire.

Osim brojnih književnih promocija, najavljeni su zanimljivi razgovori i književne tribine. Detaljan opis programa i popis gostiju škicnite ovdje, a najave i događanja možete pratiti i na Facebook stranici.   

Kao i svake godine, u okviru festivala se održava radionica za mlade književne kritičare tijekom koje sudionici imaju priliku slušati zanimljive predavače. Voditeljica je Jagna Pogačnik, a tema je Književna kritika – između teksta i (kon)teksta.

Izvor: Bookstan

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage thumbnail bookstan 2022   musabegovic 07 21.07.2022.

Književna kritika između teksta i konteksta u Sarajevu

Mladi književni kritičari i kritičarke te kulturni radnici i radnice dokaz su održivosti i sjedinjenosti zajedničkoga književnoga polja.

Piše: Petra Amalia Bachmann

U fokusu
Homepage thumbnail lana bastasic 10 15.07.2022.

Sarajevo pod književnom opsadom

Petra Amalia Bachmann donosi dojmove s osmog Bookstana koji se od 6. do 9. srpnja održao u Sarajevu s temom 'Stanje opsade'.

Piše: Petra Amalia Bachmann

Kritike
Homepage photo 1489599849927 2ee91cede3ba 16.11.2021.

Shvatiti prokletstvo predaka

Tekst Bojana Tasića - kritika romana 'Putujuće kazalište' Zorana Ferića - nastao na Bookstanovoj radionici.

Kritike
Homepage pexels photo 1093161 25.10.2021.

Emocionalni infarkt i drugi ožiljci

Tekst Une Kapetan - kritika knjige 'Me'med, crvena bandana i pahuljica' Semezdina Mehmedinovića - nastao na Bookstanovoj radionici.

Kritike
Homepage photo 1477346611705 65d1883cee1e 07.10.2021.

Iza šutnje su planine kojima teče usamljena reka

Tekst Milice Joksimović - kritika romana 'Iza šutnje su planine' Adnana Repeše - nastao na Bookstanovoj radionici.

Kritike
Homepage photo 1537083681558 49d9af1ed25c 06.10.2021.

Rekonstrukcija prošlog života

Tekst Suzane Džuver - kritika romana 'Meho' Almina Kaplana - nastao na Bookstanovoj radionici.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu