Booksina terasa otvorena je svakim danom (osim ponedjeljka) od 10 do 18h. / Booksa's terrace is open from 10am to 6pm.
Close
Page arrow

Slavenki Drakulić nagrada Stefan Heym

Large slavenka drakulic
Srijeda
18.12.2019.

Međunarodna književna nagrada Stefan Heym, posvećena sjećanju na glasovitog njemačkog pisca, za godinu 2020. pripala je hrvatskoj književnici i novinarki Slavenki Drakulić te švedskom piscu i novinaru Richardu Swartzu

Nagrada je izraz priznanja ovim autorima čija djela predstavljaju prosvjed protiv kolektivne amnezije, svjetionik su međukulturnog razumijevanja i pomirenja te pozivaju čitatelje da sami prosuđuju i sami donose odluke. Nagrada će Slavenki Drakulić i Richardu Swartzu biti uručena 3. travnja sljedeće godine u Chemnitzu.

Nagradu od 2008. godine, kada je pripala Amosu Ozu, dodjeljuje Grad Chemnitz u znak sjećanja na život i djelo svoga počasnoga građanina Stefana Heyma. 

Odbor nagrade navodi da Slavenka Drakulić i Richard Swartz predstavljaju europske glasove u punom smislu: kroz priče o sudbinama pojedinaca oboje se bave velikim europskim pitanjima. Rat i mir, demokracija, diktatura, ratni zločini i odgovornost, jednakost i pravda: kao kroničari našeg vremena Drakulić i Swartz ističu se moćnim književnim opservacijama prošlosti i sadašnjosti iznoseći nepobitne istine.

Ulrike Uhlig, predsjedateljica Međunarodne udruge Stefan Heym, dodala je o ovogodišnjim dobitnicima: ,,I Drakulić i Swartz kombiniraju književno pripovijedanje i novinarsku analizu, a njihov rad značajan je u pogledu mnogobrojnih tema o kojima se danas raspravlja. Hrvatica i Šveđanin, odnos Istoka i Zapada – to je praktički utjelovljenje europske integracije. Književno stvaranje u kombinaciji s društvenom i političkom odgovornošću: jednom riječju, odličan izbor!''

Izvor i foto: Fraktura

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu