Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Slavić' Lori Tomaš

Large untitled design  70
Ponedjeljak
26.04.2021.

Spisateljica, književna kritičarka i prevoditeljica Lora Tomaš dobitnica je nagrade Slavić za najbolji prvijenac u 2020. godini za knjigu Slani mrak (Hena com). 

U obrazloženju DHK-a, između ostalog, navodi se: ''Neprestano se, dakle, isprepliću prošlost i sadašnjost, sjećanja i dokumenti, pa i živi i mrtvi. Sve to čini cjelinu koju čitatelj, dakle, može mirne duše čitati kao ono što i je – književni tekst neovisan o zbilji. Zapisivačica sama svoj tekst naziva 'kolaž-otok', što bi vjerojatno bila i najtočnija žanrovska označnica ovog izrazito fragmentiranog i žanrovski hibridnog teksta, koji bismo mogli promatrati i kao roman.

Najviše pažnje u romanu posvećeno je migracijama s otoka, kao i prijateljskim, ljubavnim i obiteljskim odnosima, u kojim se ponajprije portretiraju žene, koje se – najčešće ostavši same gotovo na pustom otoku – hrabro bore s ekonomskim, društvenim i ostalim izazovima. U svakom slučaju, neovisno o tome koliko pripadaju zbilji a koliko fikciji, otočni svjetovi i otočni mentaliteti prikazani u ovom višestruko inovativnom romanu djeluju uvjerljivo, što svjedoči o autoričinoj pripovjedačkoj zrelosti, na kakvu rijetko nailazimo među debitantima.''

O knjizi je pohvalno pisao i Dalibor Plečić: ''Slani mrak predstavlja zanimljivo koncipirano štivo, koje svojom formom i sadržinom, recimo to odmah, uvelike obogaćuje literarnu sliku na ovim prostorima. Radnja romana smeštena je na ostrvu koji tačno nije lociran i nije imenovan, reklo bi se da je imaginaran. Međutim kako su opisi otoka (po rečima autorke, na predstavljanju romana) rezultat njenog trogodišnjeg istraživanja više malih otoka, reklo bi se da je romaneskno ostrvo zapravo sinkretičko-mimetički konstrukt u kom su utkane najbitnije karakteristike života likova na otocima.'' Što je sama Lora rekla o romanu provjerite u videu.  

Nagrada Slavić, uz nagrade Judita Davidias, dodjeljuje se u okviru Dana hrvatske knjige. Nagrada Judita za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini ove godine dodijeljena je Luku Paljetku za djelo Književni pretinci (studije iz novije hrvatske književnosti), a Davidias za najbolju studiju inozemnog kroatista poljskom slavistu Macieju Czerwińskom za knjigu Čvorovi prijepora. Jezici i znakovi tradicije.


Izvor: Društvo hrvatskih književnika

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu